Glas Slavonije

Tamburom po Balkanu i Panoniji

-

Tamburaški orkestar HRT-A sinoć je pod vodstvom svojega umjetničko­g voditelja Matije Fortune održao četvrti koncert u ovoj sezoni ciklusa U ozračju tambure. Naslovljen "Tamburom po Balkanu i Panoniji", program je predstavio "koncertnu tamburašku glazbu u tradiciona­lnom ruhu", prema zamisli maestra Fortune. Uz novo djelo Lane Janjanin sa solistima Vedranom Janjaninom na klaviru i Jankom Novoseliće­m na bubnjevima, na programu su bile skladbe još sedmero hrvatskih skladatelj­a: Zoran Šćekića, Davora Bobića, Tihomira Ranogajeca, Biance Ban, Jurice Hrenića, Igora Kuljerića i Domagoja Vukadina. Osim što je riječ o putovanju Balkanom i Panonijom uz tambure, to je i putovanje hrvatskom autorskom glazbom nadahnutom tradicijom spomenutih regija, i to u rasponu od antologijs­kog ostvarenja Igora Kuljerića - Instrument­alne preobrazbe starohrvat­ske pučke pjesme do spomenutog­a novog ostvarenja Lane Janjanin, Panonske suite za klavir, bubanj i tamburaški orkestar, nastale upravo za ovu prigodu. Uz njih, Silentium ex Certisa Zorana Šćekića, Molto Baranja Davora Bobića, Panonska rapsodija i Pripovjedn­i čardaš Tihomira Ranogajeca, Zavjetrina Biance Ban, Slavonski impromptu i Fantazija na motive iz Podravine te Makendonsk­i ples Domagoja Vukadina pokazale su bogatstvo i atraktivno­st suvremenog umjetničko­g stvaralašt­va "u ozračju tambure".

- Izveli smo predivne kompozicij­e mladih skladatelj­a koji su odlučili svoj opus posvetiti tamburaško­m orkestru, a htio sam publici, a i glazbenici­ma pokazati kako to lijepo može zvučati na našem instrument­u i na neki način potaknuti skladatelj­e da još više pišu. Pokazali smo raskoš različitih tehnika sviranja tambure, zvukovnih mogućnosti, a vrhunac koncerta bila je praizvedba Suite za klavir, bubnjeve i tamburaški orkestar Lane Janjanin koja je na neki način prepoznala moju ideju i želju, te ju svojom glazbom i talentom podržala - rekao je Matija Fortuna.

Janjanin kaže kako je njezina skladba nastala na poticaj njezina brata, pijanista Vedrana Janjanina, a za izbor građe bila je presudna njegova fascinacij­a tamburaško­m glazbom i repertoaro­m Zvonka Bogdana što je skladatelj­ica oblikovala u trostavačn­u suitu s temama iz Bogdanova repertoara zaogrnutim­a elementima klasike, jazza i elektronič­ke glazbe u što se sjajno uklopio i bubnjar Janko Novoselić. Snimka je dostupna na platformi HRTI. T.K. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia