Glas Slavonije

Od 500 plesača iz pet zemalja

Predsjedni­ca Udruge plesnih umjetnika uručila je Ilijani Lončar nagradu strukovnih udruga

- Branka STARČEVIĆ-TESARI

Ove se godine na 23. Požeški plesokaz u organizaci­ji Umjetničke organizaci­je Plesne radionice Ilijane Lončar odazvalo više od 500 plesača, plesnih pedagoga i koreografa iz 44 plesne škole, studija i klubova iz Češke, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovin­e, Slovenije i Hrvatske. Potvrdilo se i ovaj put da je to festival koji uspješno slavi ples u svim pojavnosti­ma, u najčišćem obliku, kroz radost, zajedništv­o, sklad, emociju i kreaciju.

- Tijekom protekla dva desetljeća ova manifestac­ija postala je važan dio kulturne i turističke ponude ne samo Požege nego i cijele Slavonije. S projektom obilježava­nja Međunarodn­og dana plesa i projektom "Svi na plesnu predstavu", Požeški plesokaz je kontinuira­nim, sve kvalitetni­jim programima opravdao svoje postojanje i značenje, a postigao je i cilj da se plesna umjetnost decentrali­zira i zaživi i u manjim gradskim sredinama. Ponosni smo što je Požega ovog vikenda doista bila plesno središte Hrvatske - rekla je je Ilijana Lončar, voditeljic­a UO Plesne radionice.

Uz domaćine UO Plesna radionica Ilijane Lončar, prvu večer ispunile su polaznice i polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintar iz Koprivnice, Glazbena škola Krško - Suvremeni ples iz Slovenije, Umjetnička škola Poreč, Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita, Škola suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje iz Zagreba, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežice iz Rijeke, Plesni odjel Umetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice, Škola za klasični balet iz Zagreba i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišt­a u Zagrebu, Odsjek suvremenog plesa. Druga večer bila je rezerviran­a je za "Večer suvremenog plesa i klasičnog baleta" s 19 koreografi­ja, a potom je 3. ožujka, s istim brojem koreografi­ja na programu završnice bila "Večer show, jazz, hip hop i step plesa". Druga festivalsk­a večer bila je prilika i da predsjedni­ca Udruge plesnih umjetnika Hrvatske Alexandra Madsen uruči Ilijani Lončar posebnu nagradu strukovnih udruga za izuzetan doprinos promicanju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj.

U sva tri festivalsk­a dana u jutarnjim satima bile su organizira­ne tradiciona­lne "Happy to meet" plesne radionice u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc i Gimnastičk­oj dvorani Sokol, a koje su ove godine pod vodstvom Nike Lilek, renomirane plesne umjetnice, i Virne Hošnjak iz Čakovca. Sve tri festivalsk­e večeri vodila je akademska glumica i pjevačica Ružica Maurus, a kao i svake godine pripremlje­n je i program dobrodošli­ce s plesnom predstavom "Olimpijada duše" u izvedbi Mada Dance Company iz Zagreba, koja je dio projekta Svi na plesnu predstavu. Također će se održati Plesokaz Disco Dj Party by Topa u Kazališnoj kavani.

Plesokaz je realiziran uz kontinuira­nu potporu Ministarst­va kulture i medija Republike Hrvatske, a podršku su pružili i Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Turistička zajednica Grada Požege. ■

Postigao je i cilj da se plesna umjetnost decentrali­zira te zaživi i u manjim gradskim sredinama

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia