Glas Slavonije

Ne mogu kod kuće, ali mogli bi kod nas

-

Najveće derbije Supersport HNL-A do kraja sezone sudit će - stranci. Kada međusobno bude igrala trojka koja se bori za naslov prvaka, Rijeka, Hajduk i Dinamo, sudit će suci iz Lige prvaka. Hrvatski nogometni savez uskoro će izići s više detalja o toj temi, ali iz Saveza su poručili kako je istina da namjeravaj­u delegirati suce iz UEFA-INE elitne skupine sudaca za utakmice između klubova koji se bore za naslov prvaka.

Tako bi strani nogometni suci trebali stići na veliku scenu HNL-A nakon izbijanja afere s curenjem audiosnimk­i u javnost iz VAR soba. I ne samo zbog toga, realno, hrvatski suci su loši, a ono što javnost najviše ljuti i zbunjuje su kriteriji. Ono što je na jednoj utakmici penal, takva ista ili vrlo slična situacija na drugoj nije. Unatoč VAR tehnologij­i zbog namjernih ili nenamjerni­h, ali očitih, pogrešaka ljudi u crnom nakon mnogih susreta se vuku repovi. Dosadašnji šef Sudačke komisije Bruno Marić dosad je svaku spornu situaciju tumačio kao "ispravnu odluku suca", no sad je odstupio s pozicije na koju nikada zbog svoje sudačke biografije zapravo nije ni smio biti imenovan. HNS još nije imenovao njegova nasljednik­a, valjda prvo želi smiriti tenzije, pa onda izabrati šefa sudaca. I dovesti strance.

Stranci još nisu stigli, ne zna se ni koji će to točno suci biti, ali spominju se oni iz susjedstva. Jedan od njih je Srbin Srđan Jovanović. Riječ je o najboljem sucu u toj zemlji koji je ove sezone sudio dvije utakmice Lige prvaka, a svirao je i u Europskoj ligi. No ono što je zanimljivo, mogao bi kod nas doći suditi derbije, a recimo ne sudi najveći derbi srpskog nogometa, onaj između vječitih rivala Crvene zvezde i Partizana. Crveno-bijelima nije po volji, pa je posljednji put međusobni sraz nogometaša Zvezde i Partizana sudio još prije dvije godine. Beogradski su se klubovi od tada sastali još pet puta, ali bez Jovanovića kao suca. Ako HNS želi elitne suce, onda bi utakmice između Rijeke, Hajduka i Dinama mogao suditi i najbolji bosanskohe­rcegovački sudac Irfan Peljto, kao i Slovenac Slavko Vinčić. I. Li. ■

Međusobne susrete Rijeke, Hajduka i Dinama mogli bi suditi - stranci

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia