Glas Slavonije

HDZ ponov mandati DP će teško pri

Proširenje izborne jedinice na dio K

- Tomislav PRUSINA Ivan Anušić

REZULTATI BI MOGLI BITI SLIČNI ONIMA 2020.

Nakon što je predsjedni­k Vlade i HDZ-A Andrej Plenković najavio da će najkasnije 22. ožujka uslijediti raspuštanj­e Sabora, većina političkih aktera uvjerena je kako će predsjedni­k Republike Zoran Milanović parlamenta­rne izbore za 11. saborski saziv raspisati za 12. svibnja.

Anušić predvodi HDZ

Ove će godine hrvatski birači prvo birati novi saziv Sabora, potom i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu i na kraju predsjedni­ka Republike, tako da pitanje hoće li se parlamenta­rni izbori održati tjedan prije ili poslije ima manje važnu ulogu. To više što već u proljeće 2025. godine slijede izbori za jedinice lokalne uprave i samouprave. Nakon toga redovitih izbornih ciklusa ne bi trebalo biti bar četiri godine, što znači da bi za velik dio gubitnika ovih izbora to mogao značiti i kraj političke karijere. Uz najavu raspuštanj­a 10. saziva Sabora Plenković je objavio i na koje ljude u stranci najviše računa na putu prema, kako kaže, novoj uvjerljivo­j pobjedi i formiranju Vlade. U četvrtoj izbornoj jedinici nositelj liste bit će ministar obrane Ivan Anušić, što najvjeroja­tnije znači da će biti i broj jedan na listi HDZ-A u toj izbornoj jedinici. Taj izbor nikoga nije iznenadio s obzirom na to da je Anušić 2020. godine s prve pozicije na listi u četvrtoj izbornoj jedinici HDZ-U donio osam saborskih mandata, ostvarivši tako najbolji rezultat te stranke u istočnoj Hrvatskoj. Sada su se, međutim, i neke tehničke stvari promijenil­e te je četvrta izborna jedinica uz Osječko-baranjsku i Virovitičk­o-podravsku županiju teritorija­lno proširena i na sjeverni i istočni dio Koprivničk­o-križevačke županije. To je donijelo i povećanje ukupnog broja birača s 312.179 na 370.565, prema popisu građana s pravom glasa iz svibnja 2023. Te promjene, bar po onome što pokazuju rezultati anketa stranaka, neće previše utjecati na rezultate u odnosu prema rezultatim­a izbora prije četiri godine.

HDZ je na izborima 2020. godine bio uvjerljiv i s 44,03 posto glasova osvojio sedam mandata, a uz malu pomoć D Hondta došao i do osmog saborskog mandata. Preostalih šest mandata u četvrtoj izbornoj jedinici u jednakom omjeru, po tri, raspodijel­ili su zajednička lista SDP-A, HSS-A, HSU-A, Snaga Glas, PGS i IDS i zajednička lista DP-A, Suverenist­a, Bloka, HKS-A, Hrasta, SU-A i Zelene liste. S dvostruko manje osvojenih glasova, odnosno 20,48 posto, s koalicijsk­e liste SDP-A ušlo je troje članova te stranke, koli

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia