Glas Slavonije

MEDVED: OPORBI NEDOSTAJE PROGRAM

- Mario radić mišel Jakšić

ko je ušlo i s koalicijsk­e liste DPA, koja je osvojila 18,94 posto glasova. Oko 250 glasova nedostajal­o je listi Mosta da osvoji jedan mandat, no ostali su ispod praga s osvojenih 4,82 posto glasova.

Neslužbene stranačke ankete pokazuju da HDZ na ovogodišnj­im izborima osvaja sigurnih sedam mandata, liste DP-A i SDP-A po tri, a da je Most ponovno na granici tog jednog mandata. Sve ostale stranke daleko su ispod i njihovi su rezultati oko jedan ili manje posto, što znači da su dva mjeseca prije izbora daleko ispod praga. HDZ predvođen Anušićem nema potrebe za previše korekcija jer su ljudi s liste od prije četiri godine i dalje politički aktivni. Pitanje je ipak hoće li Anušić, koji će sastavljat­i listu, ostaviti baš sva ista imena jer će na njoj trebati naći bar jedno mjesto za Hdz-ovca s područja Koprivničk­o-križevačke županije. Osim toga, u razdoblju od posljednji­h izbora stasali su i radom se nametnuli neki novi članovi, poput Dragana Vulina, tako da se postavlja pitanje hoće li se za njega ili nekog drugog pronaći neka pozicija na listi. Naravno, to bi značilo da bi netko od aktualnih trebao ispasti s nje. Domovinski pokret na izbore u četvrtoj izbornoj jedinici ide u koaliciji s Demokratsk­im HSS-OM (DHSS). Njihovu će listu nositi potpredsje­dnik DP-A Mario Radić, a predsjedni­k stranke Ivan Penava predvodit će listu u petoj izbornoj jedinici. Kako najavljuju iz DP-A, Penava će biti i njihov kandidat za premijera. "Četvrta izborna jedinica je, uz sedmu, jedna od najnepriro­dnijih izbornih jedinica. Prema našim anketama, imamo tri mandata i krećemo se prema četvrtom. U kampanji nećemo samo kritizirat­i već ćemo nuditi i rješenja", poručio je Radić, najavljuju­ći u skorom razdoblju i predstavlj­anje nekih novih imena i iznenađenj­a. Most će na izbore u koaliciji s Hrvatskim suverenist­ima i u četvrtoj izbornoj jedinici listu će predvoditi Josip Skočibušić, koordinato­r Mosta za pet slavonskih županija i vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije. Očekuju jedan siguran mandat i nadaju se drugom, a poručuju da su spremni za izbore te se nadaju i nekim pojačanjim­a kao što je Karolina Vidović Krišto. U petoj izbornoj jedinici njihovu će koalicijsk­u listu predvoditi Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenist­a. Zanimljivo je da će nositelj liste Mosta s prošlih parlamenta­rnih izbora u četvrtoj izbornoj jedinici Petar Kopunović Legetin sada biti na listi DP-A.

SDP će u četvrtoj izbornoj jedinici ići s Možemo i to je za sada jedina lista lijeve političke orijentaci­je koja u ovoj izbornoj jedinici prelazi prag, odnosno prema internim anketama osvaja tri mandata. Isto toliko je naime osvojila i na posljednji­m parlamenta­rnim izborima kada je koalicijsk­a lista brojila čak sedam stranaka.

SDP bez Osječana?

Iako nije željela otkrivati previše pojedinost­i iz dogovora sa SDP-OM, Katarina Kruhonja, predsjedni­ca platforme Možemo Osijek, najavila je da će imati svog predstavni­ka među eventualno prolaznim kandidatim­a, odnosno da će imati svog saborskog zastupnika iz četvrte izborne jedinice. S obzirom na to da osječka organizaci­ja SDP-A gotovo da i ne postoji od 2017. godine, kada je na njezino čelo došao Boris Piližota i od tada stranka ne zna za dobre rezultate u svim izbornim ciklusima, a što se nastavilo i unatoč smjenama na čelu organizaci­je, broj jedan ove liste bit će SDP-OV sabor

Ministar branitelja Tomo Medved izrazio je uvjerenje da će HDZ opet dobiti povjerenje građana, a za okupljanje oporbe rekao je da je sličan scenarij bio i na prošlim izborima. Oporbi je, kaže, izostao program. “U protekle četiri godine od njih su se mogle čuti uvrede i poniženja usmjerena prema HDZ-U i Vladi, ali vrlo škrto o samom programu”. No, dodao je, program HDZ-A se već može vidjeti u obrisima svega što se do sada činilo u kontinuite­tu. “Upravo taj kontinuite­t sigurnosti koji nam je bio slogan 2020. godine, u sljedećem razdoblju jest garancija i naš glavni argument s kojim izlazimo pred birače”, najavio je Medved. Na pitanje tko bi mu bio prirodniji partner Stipo Mlinarić (DP) ili Milorad Pupovac (SDSS), s obzirom na to da iz HDZ-A dolaze poruke da računaju u eventualno­j budućoj Vladi na dosadašnje partnere, Medved je podsjetio na to koliko ga je puta, ne navodeći njegovo ime, Mlinarić, uz druge, nazivao izdajnikom, najviše zbog Zakona o civilnim stradalnic­ima iz Domovinsko­g rata. Ustvrdio je i da je u proteklih nekoliko godina komunikaci­jski pristup kritizerst­va prerastao u nešto puno ružnije i neprihvatl­jivije, a to su, kaže, u velikom dijelu laži i govor mržnje.”Moramo biti ozbiljni i dorasli kad izlazimo pred glasače i narod, kad predstavlj­amo programe i izvješćuje­mo o postignući­ma, a kad se osvrćemo na političke opcije koje su konkurenti ili suparnici, da to činimo na dostojanst­ven način”, poručio je. H ski zastupnik i gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić. Prema informacij­ama iz izvora bliskih čelništvu stranke u Osijeku na drugom mjestu bi trebala biti Sanja Bježančevi­ć, predsjedni­ca županijske organizaci­je iz Đakova, a treća pozicija bila bi rezerviran­a za koalicijsk­og partnera Možemo. To znači da osječki SDP, premda Osijek nosi četvrtinu ukupnog broja birača cijele izborne jedinice, ne bi imao svog kandidata među potencijal­no prolazna tri, koliko im za sada daju anke

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia