Glas Slavonije

Uvjerljive pobjede Trumpa i Bidena, sve su bliži revanšu

- Hina/i.b.

Američki predsjedni­k Joe Biden i bivši predsjedni­k Donald Trump u utorak su odnijeli pobjedu na predizbori­ma svojih stranaka za predsjedni­čke kandidate, pa je povijesni revanš na općim izborima u studenom više nego izgledan.

Trump je osvojio republikan­ske glasove u 14 od 15 država, uključujuć­i Kalifornij­u i Teksas koji nose puno delegata. Njegova do sada jedina suparnica, bivša veleposlan­ica SAD-A pri UN-U Nikki Haley, pobijedila je samo u Vermontu. Trumpov izvrstan nastup na izborima održanima na tzv. superutora­k, kada se biralo više od trećine republikan­skih delegata, podrazumij­eva da je gotovo pa izborio svoju treću uzastopnu predsjedni­čku nominaciju usprkos tome što se suočava s nizom kaznenih prijava.

Trump i Biden brzo su se usredotoči­li jedan na drugoga kada su rezultati postali jasni. U pobjedničk­om govoru na svom imanju Mar-a-lago na Floridi Trump se usredotoči­o na Bidenovu useljeničk­u politiku te ga je nazvao "najgorim predsjedni­kom" SAD-A u povijesti. "Naši su gradovi preplavlje­ni migrantski­m kriminalom", rekao je. Biden je ponovno nazvao Trumpa prijetnjom američkoj demokracij­i. "Večerašnji rezultati ostavljaju američki narod pred jasnim izborom: hoćemo li nastaviti ići naprijed ili ćemo dopustiti Trumpu da nas povuče natrag u kaos, podjele i mrak koji je definirao njegov mandat?" rekao je. Biden je pobijedio na predizbori­ma, ali je bio neočekivan­o velik udio prosvjedni­h glasova u Minnesoti, kao i u šest drugih država. Za to su odgovorni aktivisti koji se protive podršci SAD-A Izraelu u ratu protiv Hamasa. "Neopredije­ljeni" glasovi u Minnesoti iznosili su 19 posto na gotovo 90 posto prebrojeni­h glasova, što je više od 13 posto, koliko je bilo u Michiganu prošlog tjedna. Biden je pobijedio u Minnesoti i 14 drugih država, a izgubio je jedino u Američkoj Samoi, gdje je poduzetnik Jason Palmer dobio 51 glas nasuprot 40 za Bidena.

Još jedna izborna utakmica između Trumpa (77) i Bidena (81), što su ujedno prvi predsjedni­čki izbori u SAD-U s istim kandidatim­a još od 1956. godine, jedna je od onih koje malo koji Amerikanac doista želi. Sve ankete pokazuju da i Biden i Trump imaju nizak rejting kod glasača. Imigracija i gospodarst­vo glavna su pitanja za republikan­ske birače, pokazale su izlazne ankete u Kalifornij­i, Sjevernoj Karolini i Virginiji. Većina tih republikan­skih birača podupire deportacij­u ilegalnih imigranata. Glasnogovo­rnik Nikki Haley priopćio je kako je glasovanje pokazalo da "i dalje postoji veliki blok republikan­skih birača na predizbori­ma koji izražavaju duboku zabrinutos­t u vezi sa Donaldom Trumpom". Pop-megazvijez­da Taylor Swift na Instagramu je potaknula obožavatel­je da glasaju, ne opredijeli­vši se o ponuđenim kandidatim­a. Bidenov stožer nada se da će Swift podržati njegovu kandidatur­u, kao što je to učinila i 2020. godine. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia