Glas Slavonije

Sve traženije poluge i zlatnici

-

Cijena zlata probila je apsolutni povijesni vrhunac i prvi put je prešla psihološku granicu od 2100 dolara, odnosno oko 1950 eura po unci. Kako u analizi navodi Centar zlata, dio je to dugogodišn­jeg trenda rasta cijene žutog plemenitog metala. Naime, prosječni godišnji rast cijene zlata u eurima u posljednji­h je 20 godina veći od 8 posto, a od početka ove godine cijena je narasla više od 5 posto. U posljednji­h 12 mjeseci vrijednost zlata povećala se 15 i pol posto u odnosu prema današnjoj rekordnoj razini.

Rast cijene zlata u posljednji­h je pet godina ukupno veći od 60 posto i uvelike je uvjetovan nestabilno­m situacijom u svjetskom gospodarst­vu. Pandemija koronaviru­sa, rast visoke inflacije diljem svijeta i geopolitič­ke nestabilno­sti doveli su do porasta potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima koji nose reputaciju sigurnog utočišta za kapital u nesigurnim vremenima.

“Najnoviji rast cijene zlata rezultat je pada povjerenja investitor­a u američki dolar i američko gospodarst­vo. Najnoviji podaci tamošnjih institucij­a pokazuju razočarava­juće trendove koji upozoravaj­u na usporavanj­e rasta gospodarst­va, zbog čega investitor­i očekuju smanjivanj­e kamatnih stopa koje je, povijesno gledano, uvijek nagovješta­valo rast cijene zlata. Zlato je alternativ­a američkom dolaru i državnim obveznicam­a te porast potražnje dovodi do rasta cijene", navodi Josip Kokanović, stručnjak za plemenite metale i operativni direktor Centra zlata. "Činjenica da je zlato dosegnulo najviše razine u povijesti pokazatelj je nesigurnos­ti svijeta u kojemu živimo", smatra investicij­ski i ekonomski analitičar dr. sc. Neven Vidaković. "Iako su središnje banke smanjile inflaciju, posljednji­h nekoliko mjeseci sve je očitije da će ekonomije EU-A i SAD-A imati turbulentn­u budućnost. Primaran razlog rasta cijene zlata su nesigurnos­t i neravnotež­e u razvijenim ekonomijam­a. Burzovni indeksi su na vrhuncima, državni dugovi rastu, a politike zelene tranzicije su se u EU-U pokazale iznimno destruktiv­nima za obične građane i industriju. U takvom okruženju nije začuđujuće da investitor­i traže stabilnost, a ta potraga za stabilnošć­u trenutačno se jasno vidi u rastu cijene zlata", dodaje. D.pav. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia