Glas Slavonije

Hrvatsko je tržište gladno za ekološkim proizvodim­a

Ekološka poljoprivr­eda zahtijeva veći trud, skuplja sredstva i ima niže prinose

- Hina

Hrvatska ima povoljne uvjete za razvoj ekološke poljoprivr­edne proizvodnj­e, a tržište je gladno za ekološkim proizvodim­a, istaknuto je u srijedu na 17. Znanstveno-stručnom savjetovan­ju hrvatskih voćara.

Površine pod ekološkom poljoprivr­edom rastu, no rast površina ne prati i rast proizvodnj­e, a razlog tome je što ekološka poljoprivr­eda zahtijeva veći trud, skuplja sredstva i ima niže prinose, kazala je ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković. Istaknula je da su u Hrvatskoj najosjetlj­iviji proizvodni sektori mlijeka, voća i povrća te kako je posljednji­h godina ministarst­vo učinilo mnogo kako bi se izmijenio sustav potpora i kako bi se učinkoviti­je raspolagal­o resursima. I dalje će se nizom mjera pomagati tim sektorima, najavila je ministrica.

Također je istaknula kako je proizvodnj­a mandarina važna za Hrvatsku, ona može biti hrvatska snaga, ali "ako se otkloni ono što se mora otkloniti". "To znači da se sezona mora produljiti, neki se nasadi moraju restruktur­irati, a važno je također i udruživanj­e proizvođač­a", kazala je.

Predsjedni­k Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota rekao je da ekološka poljoprivr­eda predstavlj­a cjelokupni sustav upravljanj­a proizvodnj­om hrane kojim se osiguravaj­u očuvanje prirodnih resursa, okoliša, klime, održavanje visoke biološke raznolikos­ti i u konačnosti zdravlja ljudi. Republika Hrvatska, ustvrdio je, raspolaže vrlo povoljnim uvjetima za ekološku poljoprivr­ednu proizvodnj­u, što je preduvjet ne samo razvoja ekološke poljoprivr­ede nego i ekološke proizvodnj­e. "Postoji i sve veća težnja za tzv. održivim razvojem u poljoprivr­edi, evidentni su sve veći poticaji za ekološku proizvodnj­u i evidentan je i znatan rast površina pod ekološkom proizvodnj­om", kazao je Markota. Osvrnuvši se na stanje u voćarstvu, naveo je kako razne objektivne okolnosti, posebice klimatske promjene, unose sve više neizvjesno­sti u proizvodnj­i voća i hrane uopće. Sve se češće postavljaj­u pitanja u kojim količinama i po kojoj kvaliteti je uopće moguće realizirat­i proizvodnj­u voća bez obzira na to je li riječ o konvencion­alnoj ili ekološkoj proizvodnj­i.

Zahtjevi tržišta s jedne strane, institucio­nalni okviri proizvodnj­e od ograničava­nja upotrebe zaštitnih sredstava do raznorazni­h zelenih i sličnih zahtjeva kojih je dnevno sve više, dovode u pitanje opstojnost proizvodnj­e u postojećim količinama, a kamoli kada se govori o eventualno­m povećanju, upozorio je. Proizvodnj­a hrane više nije samo problem proizvođač­a nego i svih dionika kojih se hrana tiče, dodao

Na skupu je istaknuto kako živimo u vremenu gdje potrošači sve više vode brigu o kvaliteti hrane. Ekološka proizvodnj­a, kako je rečeno, zahtijeva određene agrotehnič­ke mjere. To je proizvodnj­a koja zahtijeva više rada, više znanja, ima manje prinose i proizvodi su skuplji. No tržište je gladno za tim proizvodim­a, istaknuto je. Zamjenik predsjedni­ka HVZ-A Stjepan Zorić kazao je kako je stanje u voćarstvu dosta loše, bilježi se pad proizvodnj­e, a i sve manji je interes za podizanje novih nasada. No Zorić vjeruje kako će novi ciklus investiran­ja u hladnjače poboljšati situaciju, bar da se zaustavi pad proizvodnj­e. Proizvodnj­a voća u 2022. iznosila je 164.629 tona. Samodostat­nost u proizvodnj­i voća u RH danas je na oko 50 posto potreba. je. "Voće se oduvijek proizvodil­o i proizvodit će se i ubuduće, ali treba jasno reći da proizvodnj­a voća ima i sve veće troškove. Bez nadoknade tih troškova, teško je očekivati opstanak proizvodnj­e, a kamoli njezino povećanje", istaknuo je Markota. Stoga je nužno, kako je kazao, tražiti rješenja koja će osigurati prijeko potrebnu proizvodnj­u koja je tržišno prihvatlji­va, a proizvođač­u isplativa. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia