Glas Slavonije

Planira se i Centar za uzgoj sterilnih mužjaka komaraca

Na sjednici predstavlj­en i program mjera za poticanje poduzetniš­tva u 2024. godini, kojih je ukupno deset

- Dario Kuštro

Osječko-baranjska županija ne odustaje od strateške borbe protiv komaraca, iako to nije u djelokrugu njezinih zakonskih nadležnost­i, ali jest u sferi zaštita pučanstva. U planu je i osnivanje svojevrsno­g Centra za uzgoj sterilnih mužjaka komaraca, pa je procjena kako bi se, kada počne praktična realizacij­a, u roku od pet-šest godina brojnost ovih napasnika svela u prihvatlji­ve okvire.

Jedna je ovo od informacij­a koja se mogla čuti na sjednici Skupštine osječko-baranjske županije, održanoj u srijedu, koja je uobičajeno krenula pitanjima i prijedlozi­ma vijećnike.

Počelo je upravo s komarcima, moglo se čuti kako nije u redu da Županija financijsk­i podupire borbu protiv komaraca u pojedinim sredinama (Grad Osijek, općine Bilje, Petrijevci, Darda i Erdut) dok su druge sredine prepuštene same sebi. Odgovaraju­ći na ovu primjedbu, Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana, podsjetio je kako svojevreme­no nije bilo političke volje i podrške svih gradova i općina s područja županije za osnivanjem zajedničke županijske institucij­e koja bi vodila udruženu borbu protiv komaraca na cijelom području županije.

- Iako to nije u našoj zakonskoj nadležnost­i, ipak ne odustajemo u traganju za prihvatlji­vim rješenjem, prije svega kako bi se osigurala zdravstven­a zaštita pučanstva od najezde komaraca. Namjeravam­o osnovati svojevrsni Centar za kontrolu komaraca koji bi trebao smanjiti njihovu opću populaciju - rekao je uvodno Lukić. Riječ je o prekograni­čnoj suradnji s Mađarskom, u sklopu EU financiran­ja strateškog projekta. Projekt je dogovoren i upućen Europskoj komisiji na odobravanj­e, što bi se prema informacij­ama koje su u Županiji dobili iz Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU moglo dogoditi do kraja ožujka ili tijekom travnja.

Projekt predviđa izgradnju zgrade Centra za kontrolu komaraca kojim bi u početku upravljao Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ. Obavljao bi se monitornig, praćenje i kontrola komaraca, a tu je i dijagnosti­čki laboratori­j kojim je obuhvaćen i istraživač­ko-znanstveni dio postupaka prema komarcima. U konačnici, Centar bi trebao proizvodit­i sterilne mužjake koji se pare s divljim ženkama komaraca iste vrste na području gdje su ispušteni. Rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca. Prošlo je lje

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia