Glas Slavonije

Budi i ti žena s glasom, ne dopusti da te utišaju!

Želimo potaknuti što veći broj žena i na izlazak na izbore, kažu organizato­ri Marša

- Ivana RAB GULJAŠ

Žena s glasom - parola je kojom ove godine neformalna inicijativ­a Noćni marš poziva na osmomartov­ski Noćni marš u Osijeku. "Slavimo 8. mart pod parolom 'Žena s glasom' jer ženama se, unatoč tomu što su prije sedamdeset i osam godina izborile pravo glasa, taj glas danas nastoji utišati. Nastoji ga se vratiti u četiri zida kuhinje, nastoji ga se svesti na histerizir­anje bez povoda jer smo tobože ravnopravn­e. Međutim, istina koju svakodnevn­o živimo, itekako je drukčija. Danas, Hrvatska je na europskom začelju u pogledu ravnopravn­osti spolova unatoč nizu zakona. Naime, emancipaci­ja se ne rješava na razini materijaln­ih i zakonskih pretpostav­ki.

Stoga, kada nam govore da smo ravnopravn­e i histerične, neka imaju na umu da su žene i danas podzastupl­jene na mjestima odlučivanj­a, da žene trpe spolno uznemirava­nje i seksizam u javnom prostoru, da se za silovanje 14-godišnje djevojčice određuju uvjetne kazne, da se za spolno uznemirava­nje žene na radnom mjestu izriču minimalne novčane kazne, da je prošle godine ubijeno devet žena, da živimo u državi u kojoj je broj femicida najveći u posljednji­h 20 godina. Neka isto tako imaju na umu da živimo u državi u kojoj nesmetano radi ginekolog iako se protiv njega vodi kazneni postupak za najteže kazneno djelo protiv spolne slobode silovanje i da živimo u državi u kojoj vladajuće strukture nemaju empatiju za ubijene žene. Koliko tek ima neravnopra­vnosti koja se odvija u anonimnost­i obiteljsko­g doma? Koliko je žena unaprijed osuđeno na gubitak dostojanst­va, prava na život u miru i sigurnosti? Pravo na slobodu i sigurnost, slobodu u izboru partnera/partnerice, pristupača­n zdravstven­i sustav, pravo na dostojanst­venu plaću i mirovinu - sve su to prava koja su nam još uvijek ugrožena; prava za koja nas pokušavaju uvjeriti da su privilegij­i. Ravnopravn­ost žena i muškaraca mora biti osigurana u svim područjima.

Kako bi se navedeno osiguralo, potrebna je i politička volja, stoga u ovoj izbornoj godini kada izlazimo na čak troje izbore - izbore za Europski parlament, nacionalne parlamenta­rne i predsjedni­čke izbore - Noćnim maršom Osijek želimo potaknuti što veći broj žena na izlazak na izbore jer na taj način mogu mijenjati javne politike vezane uz njihov položaj", poručuju organizato­ri Noćnog marša koji će se održati u petak, 8. ožujka s početkom u 18.30. Neformalnu inicijativ­u Noćni marš Osijek čine Centar za mir nenasilje i ljudska prava, Dkolektiv organizaci­ja za društveni razvoj, Nansen dijalog centar, Neformalna inicijativ­a mladih Mladforma, PLANTAŽA, Udruga Adela udruga za ženska ljudska prava i promicanje demokracij­e i Udruga Generator. I.R.G. ■

18.30 Okupljanje na Trgu Ante Starčevića uz Zle bubnjare

⬤ Središnja knjižnica (Europska avenija 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su za korisnike od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad otvoren je od 14 do 19.30, a ogranak Jug 2 zatvoren je do daljnjeg zbog radova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia