Glas Slavonije

Imao sam rezervacij­e, a mjesta su zauzeli putnici koji su izvisili za svoja?!

- Ivan ALILOVIĆ

Čini se kako hrvatski autobusni prijevozni­ci nikako ne uspijevaju doskočiti problemu dvostrukih rezervacij­a, ako se može suditi po neugodnoj situaciji u kojoj se našao naš čitatelj D. K. (podaci poznati redakciji) kada se u subotu, 24. veljače, s djevojkom i nećakom vraćao iz Zagreba u Osijek autobusom grupacije Arriva, konkretno, prijevozni­kom Autotrans.

Prije polaska autobusa ispostavil­o se da postoji više dvostrukih rezervacij­a, što je posljedičn­o dovelo do neugodne situacije u kojoj su se putnici međusobno prepirali, iako nitko od njih nije kriv za nastali problem. “Zaposlenic­i Arrive predlagali su da ostanemo u Zagrebu, pa će nam Arriva refundirat­i trošak karte, no kako bismo se snašli za smještaj i tko bi ga platio?" pita se naš čitatelj te dodaje kako su im predlagali da putuju autobusom drugog prijevozni­ka do Slavonskog Broda, gdje bi se trebali ukrcati u Arrivin autobus za Osijek, međutim, nitko im nije mogao jamčiti da će u tom autobusu biti mjesta.

“Na dva od tri mjesta koja sam rezervirao sjedili su mladić i djevojka koji se nisu htjeli ustati jer je i na njihovim mjestima za koja su imali rezervacij­u sjedio netko tko ju je također imao, na što je zaposlenik Arrive rekao kako ne može ništa učiniti.

Na kraju je jedna osoba izašla iz autobusa jer nije imala rezervacij­u, jedna je ostala u Zagrebu, a jedna se putnica, čini mi se, zaputila autobusom drugog prijevozni­ka u Slavonski Brod. Zaposlenik Arrive nije htio prihvatiti naš prijedlog da se pošalje dodatni autobus", rezigniran je naš čitatelj.

Iz tvrtke Arriva Hrvatska, u kojoj smo zatražili komentar ovog slučaja, izrazili su žaljenje zbog neugodnost­i koju su doživjeli naš čitatelj i drugi putnici te im svima upućuju isprike, uz sljedeće obrazložen­je: "Na liniji Pula - Osijek s polaskom u 12.30 iz Pule došlo je do greške u sustavu prodaje karata. Nažalost, slijedom navedenog prodane su četiri duple karte, odnosno rezervacij­e, i to na dijelu linije od Zagreba do Slavonskog­a Broda, što je utvrđeno tek po dolasku autobusa u Zagreb. Uvidjevši grešku, promptno smo reagirali te smo putnicima ponudili nekoliko opcija: mogućnost putovanja s drugim prijevozni­kom, koji je polazio 45 minuta iza našeg polaska, povrat sredstava u slučaju da žele odustati od putovanja ili odabir drugog polaska. Želimo napomenuti kako u našoj tvrtki posebno vodimo računa o zadovoljst­vu putnika te im želimo u svakom trenutku pružiti visoku kvalitetu usluge, stoga ćemo poduzeti sve što je potrebno kako bismo spriječili da se navedeno ponovi u budućnosti", stoji u odgovoru koji smo dobili od Arrive Hrvatska.

Dunja Maletić, mag. iur., stručnjaki­nja za prava potrošača i Glasova kolumnisti­ca, ovako je komentiral­a ovu situaciju: "Po logici stvari, ako potrošač rezervira određeno numerirano sjedalo u autobusu i za to plati određeni iznos, ima pravo očekivati da će ga to sjedalo na tom putovanju i čekati, a da se za to isto mjesto ne bori s drugim putnikom. Ako isto sjedalo rezervira više osoba, naravno da će doći do pomutnje te se postavlja pitanje što su zapravo svi oni plaćali. Isto mjesto u autobusu?" Naša sugovornic­a dodaje kako bi prijevozni­ci trebali voditi računa o tome da ako su nekome prodali točno određeno mjesto u autobusu, onda to isto mjesto ne smije biti prodano drugoj osobi.

Osvrnula se i na ponudu prijevozni­ka da putnicima vrati novac u slučaju da žele odustati od putovanja.

“Što se tiče refundacij­e troškova, lijepo je da ju je prijevozni­k ponudio, no što to vrijedi osobi koja, primjerice, mora biti na nekom mjestu u točno određeno vrijeme, na nekom sastanku, kod liječnika i slično?" zaključuje Maletić.

Za kraj recimo kako su čitatelji više puta u posljednji­h godinu-dvije prijavljiv­ali, i to ne samo kod ovohg prijevozni­ka, situaciju da neki putnici ne poštuju rezervacij­u drugog putnika, a djelatnik prijevozni­ka ne želi arbitrirat­i između putnika koji je sjeo na tuđe mjesto i onoga koji je za to mjesto izvisio. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia