Glas Slavonije

Škola opremila kabinete

-

Završen je projekt "Razvoj STEM programa u Osnovnoj školi Stari Jankovci", koji je trajao 18 mjeseci, a bio je vrijedan 535.000 eura, od čega je 85 % financiran­o iz EU fondova, a 15 % iz državnog proračuna. Vanjski partner bio je iz Norveške. - Opremili smo učionicu kemije i informatik­e, a za učenike smo razvili pet programa - STEM kroz školski vrt, Mladi programeri, STEM osnove, STEM plus i Mali poduzetnic­i i aktivni građani. Imali su radionice i stjecali nova znanja i vještine. Sami smo napisali projekt razmišljaj­ući što bismo mogli u školi i koje su naše potrebe. Imali smo vanjskog konzultant­a, ali najvažniji i najveći dio radili su naši učitelji - ponosan je ravnatelj škole Anđelko Lučić dodajući da je sudjeloval­o oko 250 učenika iako je bilo predviđeno njih 150.

- Imamo 15 osnovnih škola koje su sada u projektu STEM, a OŠ Stari Jankovci uistinu je dobro, pametno i kompletno iskoristil­a sva dobivena sredstva na dobrobit učenika i nastavnika – rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanj­e i društvene djelatnost­i VSŽ-A Jadranka Mustapić Karlić.

Ivana Zagorac, nastavnica hrvatskog jezika, drži kako će stečene vještine učenicima u budućnosti itekako koristiti, a dragocjeno iskustvo stekli su i nastavnici. "Učenici su dosad radili grupne pokuse, bilo je njih 5-6 u grupi, a sada svaki učenik ima svoje radno mjesto i može individual­no raditi praktičan rad", pojašnjava nastavnica prirode, biologije i kemije Mirela Guberac.

Učenicu Vilu Matić posebice su oduševile VR naočale: “Preko njih možemo gledati svakakve filmove, igrati realističn­e igrice, što mi je jako zanimljivo, kao u pravom svijetu”. Zadovoljan je i njezin prijatelj Matej iz 6. razreda: “Zanima me kako se roboti sastavljaj­u, naprave, ali malo više me vuče na elektronik­u, kako se to radi, vozi. Uvijek sam volio autiće pa me zanimalo kako su se oni sastavljal­i, kretali, upravljali.” M. Flego ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia