Glas Slavonije

Voskom se Šaraju i Pačja i guščja jaja

-

Ovom tehnikom ukrašavaju se ne samo kokošja nego i pačja i guščja jaja. Pačja jaja prvo se trebaju dobro oprati u pepelu i octu da se skine masni sloj s ljuske, jer u protivnom će se se nanesena boja skidati. Majstorice ove tehnike kažu kako se najčešće šaraju kokošja jaja, ali da su najbolja guščja jaja. no ona su skupa.

- Kad su se žene Švabice hvalile da su ukrasile svoja jaja, stare Šokice bi im odgovorile: Švabice samo “nakličkaju” - kaže Semeljčank­a Mihaela Šogorić i dodaje kako se ona doslovno zaljubila u tu tradiciona­lnu tehniku.

prvu boju. Uvijek se ide od svjetlije prema tamnijoj. Kada se dobije boja na jajetu, ono ide van na sušenje. One dijelove koje želite npr. u crvenoj pokrijete slojem voska i stavljate ga u drugu boju pa u treću itd. Nekada to zna biti i 4-5 boja, no najčešće su 2-3 jer jaje se u više boja kvasenjem i sušenjem zna "popirgati" od octa u boji - kaže Šogorić. Nekada su žene boju dobivale kuhanjem cikle, koprive…, bojama za tkaninu, a danas, radi tako i Mihaela, koriste industrijs­ke boje.

- Kada je bojenje završeno i kada je jaje suho, grije se na plamen svijeće pri čemu se vosak cijedi, a jaje briše krpicom. Sjaj se dobije slaninom ili masnom krpicom - kaže Mihaela.

Ta se tehnika primjenjiv­ala u brojnim selima Đakovštine, a u Semeljcima je zadržana do danas.

- Našla sam čak i stare kisice. Šaranju jaja voskom učila me ujna Marija Garvanović i kaže da je učenica nadmašila učiteljicu kaže Šogorić, koja i ove godine o tome drži radionice poput one nedavne u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo. Mihaela već tradiciona­lno drži besplatne radionice u Gradskoj knjižnici i to je, kaže, njezin poklon gradu i Đakovčanim­a za Uskrs.

Nakon što je imala radionicu i u Preslatinc­ima, njezin idući praktični prikaz šaranja jaja voskom je 23. ožujka, ponovno u Knjižnici, u okviru uskrsnog Gastro-festa u Đakovu. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia