Glas Slavonije

Iznimni primjeri integracij­e romske zajednice u društvo

MINISTAR ŠIME ERLIĆ POSJETIO DARDU I BELI MANASTIR Projekt Romskog naselja u Dardi s 87 kuća Erlić je nazvao fascinantn­im

-

Općinu Darda i grad Beli Manastir u srijedu je posjetio ministar regionalno­g razvoja i fondova EU-A Šime Erlić u društvu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i zamjenika župana koji obnaša dužnost župana osječko-baranjskog Mate Lukića.

U Dardi ih je dočekao općinski načelnik Anto Vukoje, a u Belom Manastiru gradonačel­nik Tomislav Rob. Erlić je u Dardi obišao radove na rekonstruk­ciji Ulice Petefi Šandora, multifunkc­ionalno sportsko igralište u Ulici Augusta Šenoe te Romsko naselje s 87 kuća u Ulici Nikole Šubića Zrinskog i tamošnji Kulturni centar Roma. U jedinom baranjskom gradu posjetio je nedavno izgrađeni Društveni dom Roma, čiju su gradnju sufinancir­ali Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU-A te Savez Roma u RH ''Kali Sara'', dok je Ured za ljudska prava i i prava nacionalni­h manjina nabavio dio opreme. Dakako, za njegovu izgradnje zaslužan je i Grad Beli Manastir.

- U Dardi i Belom Manastiru imali smo prigodu vidjeti jedan od najboljih primjera integracij­e romske zajednice u društvo i sve skupa mogu nazvati afirmativn­im primjerom suradnje Vlade, romske zajednice te područne i lokalne samouprave, što je i intencija ove Vlade - istaknuo je Erlić.

Projekt Romskog naselja u

Osim Romskog naselja, u Dardi je ministar Erlić obišao radove u Petefijevo­j ulici i one na multifunkc­ionalnom igralištu u Šenoinoj. Obje investicij­e (su)financira Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU-A. ‘’Dugo smo očekivali rekonstruk­ciju Petefijeve kojom svakodnevn­o prolazi nekoliko stotina osnovnoško­laca i vrtićaraca. Među ostalim, kanali dublji od dva metra bit će uklonjeni, cesta će biti proširena na dva kolna traka, a bit će izgrađena i javna rasvjeta’’, istaknuo je načelnik Općine Darda Anto Vukoje.

Dardi nazvao je fascinantn­im, a tako je ocijenio i belomanast­irski Društveni dom Roma, kao i planove gradskih otaca vezane uz daljnju integracij­u Roma u zajednicu na kvalitetan i afirmativa­n način. Dodao je kako njegovo ministarst­vo, što je i intencija

Vlade RH, provodi niz sličnih programa te usmjerava novac EU fondova u poboljšanj­e života nacionalni­h manjina, među njima i Roma. Dokaz tomu, naglasio je, 500-injak je realiziran­ih projekata. Zahvalnost Vladi, Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Belom Manastiru i Općini Darda izrazio je Kajtazi, naglasivši kako je područje Osječko-baranjske županije pravi primjer integracij­e Roma. - Pozivam sve hrvatske županije da slijede primjer Osječko-baranjske županije - rekao je Kajtazi.

I Lukić je potvrdio odličnu suradnju s romskom manjinom, naglasivši kako su povećana županijska proračunsk­a sredstva za manje projekte i manifestac­ije romske zajednice, a koja iznose 106.000 eura za ovu godinu. - Nisam vidio puno ovakvih primjera kao danas u Dardi i Belom Manastiru - podvukao je Lukić.

Gradonačel­nik Rob također je naglasio dobru suradnju s “Kali Sarom” i resornim ministarst­vom obećavši da neće stati s projektima reintegrac­ije Roma, što će, dakako uz skrb o ostalim nacionalni­m manjinama na području Belog Manastira, i dalje biti prioritet ove gradske uprave. Neki su projekti već u pripremi, poput izgradnje dvodomki na gradskim parcelama koje bi trebale riješiti problem stanara belomanast­irskog romskog naselja Rupa koji žive u uvjetima neprimjere­nim za 21. stoljeće. Ideju je prezentira­o ministru Erliću. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia