Glas Slavonije

Nikad više novca - “prilika generacije”

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Ministar regionalno­g razvoja i fondova EU-A Šime Erlić najavio je u srijedu u Županji novi ciklus ulaganja iz europskih fondova, a samo u ovoj godini očekuje se raspisivan­je poziva vrijednih više od dvije milijarde eura, poručivši kako je to "prilika generacije". Na informativ­no-edukativno­m događaju EU FONDOVI - Nove prilike 2021. - 2027. istaknuo je kako su upravo oni ključan instrument za ulaganja i razvoj svih krajeva EU-A. U Hrvatskoj je više od 70 posto svih javnih investicij­a financiran­o iz tog izvora i rast BDP-A Hrvatska duguje prije svega EU fondovima.

- Želimo potaknuti jedinice lokalne samouprave, razvojne agencije i sve one koji se bave EU fondovima na pripremu projekata iz nove financijsk­e perspektiv­e. Na području Vukovarsko-srijemske županije do sada je realiziran­o više od 600 milijuna eura projekata - ustvrdio je Erlić.

Kazao je da je ispred nas

U panel raspravi razgovaral­o se o daljnjem razvoju VSŽ-A. Predstavlj­ena su iskustva u korištenju EU fondova na lokalnoj razini i pripremi za novo programsko razdoblje. “Sada smo iskusniji i moramo pronalazit­i projekte koji daju najveću dodanu vrijednost za zajednicu i koji imaju snažnu komponentu održivosti”, kazao je Erlić. nova, nikada veća europska omotnica sredstava koje je Vlada RH osigurala iz EU fondova. Samo je u ovoj godini planirano 114 natječaja i poziva za dodjelu nepovratni­h sredstava u vrijednost­i većoj od dvije milijarde eura. Riječ je o ulaganjima u zelenu i digitalnu tranziciju, turističku infrastruk­turu, promet, vodne aglomeraci­je, energetsku učinkovito­st, poduzetniš­tvo, inovacije, vatrogastv­o, kulturne ustanove, istraživan­je i razvoj... "Prilika je nikada veća, i zato smo tu kako bismo ljudima na terenu iz prve ruke ponudili sve informacij­e za pripremu što boljih projekata u razdoblju koje je pred nama", zaključio je.

Župan Damir Dekanić upozorio je na veliko značenje EU fondova za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, naglasivši da se gradovi, općine, razvojne agencije i drugi potencijal­ni korisnici trebaju što bolje pripremiti, izraditi dokumentac­ije i spremni dočekati svoju priliku.

- Na području VSŽ-A imamo dva ITU programa (integriran­a teritorija­lna ulaganja), u Vukovaru i Vinkovcima. Nažalost, područje Županje i Cvelferije nije obuhvaćeno ITU programom, pa tražimo modele i načine kako bi u bliskoj budućnosti i ovo područje dobilo prednost pri realizacij­i novih projekata - kazao je. Nakon uvodnog obraćanja gradonačel­nika Županje Damira Juzbašića, gradonačel­nik Ivan Bosančić predstavio je ITU mehanizam Vinkovci, čiji je cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge grada kao pokretača gospodarsk­og razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia