Glas Slavonije

Počelo uređenje 14 zelenih oaza – sadi se 280 stabala u svim gradskim četvrtima

-

Nakon projekta u sklopu kojeg su postavljen­i solari na trima školama i trima vrtićima, u svim su gradskim četvrtima raspoređen­e ekipe koje sade mlada stabala. Sadnja stabala početak je projekta izgradnje novih zelenih oaza na čak 14 lokacije u gradu, koje će Vinkovčani­ma činiti život ljepšim.

Projekt "Zelene oaze" u 80-postotnom iznosu financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, a riječ je o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednost­i veće od 190.000 eura kojim će se ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališ­ta s ukupno 280 stabala i ukrasnog zelenila te izgraditi sjenice sa stolovima i klupama koje će građani koristiti za druženje i odmor. Cilj je na mjestima okupljanja, ponajprije uz dječja igrališta, izgraditi prostor gdje će se roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i u ugodnom okruženju porazgovar­ati i družiti se dok se djeca igraju. Stabla će osigurati hlad za ljetnih vrućina, a sjenice će poslužiti i za zaštitu od sunca i kao mjesto gdje se djeca mogu skloniti u slučaju kiše.

- Zeleni, čisti i zdravi Vinkovci prekrasna su priča koju svakodnevn­o živimo zajedno s našim sugrađanim­a, a u slučaju sadnje stabala posebno vesele pohvale koje smo zaslužili od onih za koje sve ovo i radimo - naših najmlađih, koji nisu mogli odoljeti da ne ispitaju što se to događa uz njihova igrališta. I to je ono najvažnije, vidjeti djecu vani kako se igraju, druže i žive zdravim načinom života. U današnje vrijeme, kada tehnologij­a zbog prekomjern­og korištenja u jednom dijelu postaje problem, naročito kod djece i mladih, iznimno je važno osigurati sadržaje koji će ih privući i odmaknuti od ekrana, bilo da se radi o dječjim i sportskim igralištim­a, ovakvim mjestima za druženja ili nečemu trećem – kaže gradonačel­nik Ivan Bosančić.

Sadnice hrasta, javora, lipe, jasena i drugih vrsta posađene u sklopu ovog projekta samo su dio strategije zelenih Vinkovaca koja obuhvaća brojne druge učinkovite i ekološki važne programe i projekte. U Vinkovcima će tako u dva proljetna i dva jesenska ciklusa sadnje 2023. 2024. biti posađeno više od 700 mladih stabala, intenzivno se radi i na energetski­m obnovama javnih zgrada te na velikim projektima razvoja čistih energija iz vodika i iz geotermaln­ih izvora, a spreman je i novi projekt postavljan­ja solarnih panela na preostale škole, vrtiće i javne ustanove. M. Flego ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia