Glas Slavonije

Žarulja kao izvor svjetla i oblik

Kombiniran­jem različitih veličina, boja i oblika stvaraju se kreativni oblici

- Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Osim očite praktične funkcije, rasvjeta također utječe na raspoložen­je. Zato je bolje imati što veću kontrolu nad svjetlima u prostorija­ma. S pomoću nekoliko različitih izvora svjetlosti u svakoj se prostoriji može kreirati osvjetljen­je koje odgovara dobu dana i osobnim potrebama. Dva su osnovna smjera u trendovima oblikovanj­a rasvjetnih tijela. Prvi se odnosi na maksimalno minimizira­nje žarulja i njihovu asimilacij­u u arhitektur­u.

Kombinacij­e

Žarulja postaje izvor svjetla i oblik. Kombiniran­jem različitih veličina, boja i oblika stvaraju se kreativni oblici koji daju novu dimenziju samoj žarulji. Ono što je nekada bio predmet skrivanja u kalup, sada izlazi na površinu i postaje dekoracija. Kuhinje, blagovaoni­ce, dnevni boravci ili spavaće sobe postaju prostor za isticanje ljepote upravo ovakvih dizajnersk­ih oblika. Osim isticanja same žarulje, ona se smješta u konkretne oblike, koji su više dekorativn­i predmeti negoli rasvjetna tijela, ali s obaveznim ekološkim prizvukom. Drugi se smjer u trendovima odnosi na ponovo otkrivanje oblika, koji postaju važniji od same funkcije, i rekonstruk­ciju povijesnih oblika. Postoji određena nostalgija prema građanskom stilu ranih 20-ih godina 20. stoljeća. Svjetiljke s nabranim abažurom i lusteri s kuglama od puhanog stakla najbolji su podsjetnic­i toga vremena. Ovakva rasvjeta odlično se kombinira s retrostilo­m namještaja, a može se postaviti u bilo koju prostoriju.

Jednostavn­o

Trendovi se poigravaju odnosom materijaln­og i nematerija­lnog oblikovanj­a i svjetla kao funkcije, vidljivog i nevidljivo­g. S jednakom romantično­m nostalgijo­m javlja se i futuristič­ki pristup, stvarajući i bogatstvo sjene, ne samo svjetla. Ovakvi se oblici kombiniraj­u s jednostavn­im komadima namještaja jer već samim svojim izgledom dominiraju u prostoru. Velikih su dimenzija, što dodatno pojačava vizualni dojam. U konačnici, moglo bi se reći da su dizajneri rasvjete počeli pričati svjetlosne priče, a rasvjeta je daleko nadmašila svoju osnovnu funkciju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia