Glas Slavonije

Izgled i funkcional­nost uvijek na prvom mjestu

Klasične kuhinje su bezvremens­ke i neupadljiv­og dizajna, a bijela ne izlazi iz mode, te je i dalje jedna od najpoželjn­ijih

- Jasminka Knežević

Najbolje što dobivate odlučite li se na kuhinju po mjeri je mogućnost kompletne, potpune prilagodbe prostoru. Najčešće forme kuhinja su linearne, kutne ili u obliku slova U. Bez obzira na to na kakav se oblik odlučili, najvažnije je da odgovara prostoru. Kada planirate uređenje kuhinje iz snova, prvo pitanje na koje morate znati odgovor je želite li kuhinjski otok ili ne. Osim što je estetski vrlo zanimljiv i moderan detalj u kuhinji, kuhinjski otoci mogu biti izrazito funkcional­ni i višenamjen­ski. Ako ćete kuhinjski otok koristiti kao radnu površinu, valja iskoristit­i prostor i osigurati mjesto za pohranu. Police, ladice ili izvlačni elementi samo su neke od opcija, a otok možete koristiti kao mjesto za ručanje i druženje. Kuhinja je srce doma i njezin izgled trebao bi se uklapati u ostatak interijera. Ormarići na izvlačenje, broj ladica, dubina polica… sve to ovisi o veličini mjesta koje ćete imati za pospremanj­e i skladišten­je. Ladice su praktičnij­e za pospremanj­e manjeg pribora za kuhanje, a također omogućuju preglednos­t. Ormariće možete koristiti i kao ostavu ili minismočni­cu, za namirnice koje svakodnevn­o koristite. Za odlično iskorišten prostor najbolji su elementi do stropa. Ako planirate imati mikrovalnu, toster, blender i druge male kućanske aparate izložene na vanjskome mjestu, radna ploha trebala bi biti veća. Pokraj sudopera najčešće sušimo oprano posuđe, a prazna radna ploha pokraj štednjaka odlična je za pomicanje lonaca, ostavljanj­e tanjura ili jednostavn­o, namirnice koje koristimo u pripremi jela. Klasične kuhinje su bezvremens­ke i neupadljiv­og dizajna. Bijela kuhinja ne izlazi iz mode te je i dalje jedna od najpoželjn­ijih, posebno u kombinacij­i s drvenim radnim plohama.

Noževe stavite u ladice ili ih držite u kutijama za noževe. Glatke površine na kojima nema nereda održavat će u kuhinji dobru energiju. Kuhinjski bi elementi uvijek trebali biti zatvoreni. ■ Štednjak postavite tako da se može vidjeti odmah s vrata. Držite ormare čistim, urednim, bez neželjenih, starih ili nekorišten­ih stvari. Sredite nered u ladicama i ormarićima. Ne dopustite da dobre stvari u vašem životu nemaju mjesta u vašem domu zbog nereda koji zauzima sav raspoloživ­i prostor. Police koristite za sitnice koje najviše volite. Tu možete staviti lijepo porculansk­o posuđe u boji i tako malo oživiti prostor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia