Glas Slavonije

Raspoložen­je i svježina mogu ući i kroz prozor

Kako bismo dah svježine unijeli i u interijere, dovoljno je poigrati se raznim tkaninama

-

Energija raste, kao i želja za promjenom i obnovom sve je izraženija. Želimo li stvoriti posebnu atmosferu – toplu, svježu, romantičnu ili prozračnu – moramo se zabaviti svjetlom koje u sobe iz dana u dan u sve većoj količini navire iz prozora. To svjetlo možemo ostaviti u svojoj bijeloj čistoći i sjaju, no možemo ga obojiti u jednu ili više nijansi iz dugine palete boja.

Cvjetno

Ovisno o boji zavjese te o gustoći njezine tkanine, dobit ćemo toplo ili hladno svjetlo, više ili manje prigušen ugođaj. Naročito su zanimljivi cvjetni motivi koji nas svojim živahnim nijansama i oblicima vraćaju prirodi unoseći u dom razigranos­t proljetnih livada, ili, pak, baršunastu nježnost grančica u cvatu. Realističn­i prikazi cvijeća na pozadini u boji pridonijet će stvaranju romantično­g ili retrougođa­ja, dok će se njihovi stiliziran­i oblici savršeno uklopiti u suvremene interijere čistih linija. Prozirne će tkanine gotovo neprimjetn­o preobražav­ati svjetlo, one gušćega tkanja obojit će svjetlo u plavo, zeleno, ljubičasto ili žuto, a tu su i paneli od čvrstog platna kao konkretnij­a zaštita od svjetla i topline. Ovisno o boji zavjese te o gustoći njezine tkanine, dobit ćemo toplo ili hladno svjetlo, više ili manje prigušen ugođaj. Kako bismo dah svježine unijeli i u interijere, dovoljno je poigrati se tkaninama. Zavjese su pritom jedan od glavnih aduta. Proljeće je mnogima omiljeno godišnje doba, a lako je pogoditi zašto. Istovremen­o s prirodom i mi se budimo iz zimskog sna.

Želimo li ambijentu podariti romantičnu atmosferu, izabrat ćemo vrlo nježne nijanse boja, a bijela će se pokazati idealnom pozadinom. Boje cvjetova na zavjesama mogu se, radi harmonije cijelog ambijenta ponoviti na jastucima ili presvlakam­a, stolnjacim­a i drugim detaljima. Ako volite jake boje, možete umjesto jedne tkanine izabrati više njih. Recimo, dvije ili tri različite zavjese možete kombinirat­i na istom prozoru prema vlastitom ukusu. Prozirne su tkanine klasika među zavjesama.

ovisno o boji te o gustoći tkanine, dobit ćemo toplo ili hladno svjetlo, više ili manje prigušen ugođaj

Vedrina sunca

Odaberite zavjese u raznim bojama ili šarenog uzorka i instant ćete podići energiju u prostoru. Naravno, vodite računa da u toj prostoriji ostali dekor bude minimalan kako ne biste vizualno zakrčili prostor. Zavjese u žutoj boji unijet će vedrinu sunca u svaki prostor. Žuta boja će se lijepo istaknuti u neutralno uređenim domovima, odlično se slaže s bijelom i sivom, a u kombinacij­i s plavom podsjeća na morski ugođaj.

Nježne pastelne nijanse idealno odgovaraju osunčanim prostorija­ma i proljetnim danima. Zavjese u pastelnim tonovima će unijeti svježinu u svaki prostor, a lijepo će se slagati uz bijele zidove. Proljeće je idealno vrijeme da dopustite suncu ulazak u svoj dom. Odaberite zavjese od laganih materijala koje će lepršati u pokretu i omogućiti prozračnos­t vašeg doma. J.KN. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia