Glas Slavonije

Osječki studenti u čast skladatelj­ici koja je ostavila dubok trag u našoj kulturi

- Komemoraci­ja kod Dorinog groba

Uorganizac­iji Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, u Našicama je prigodno obilježena 101. godišnjica smrti Dore Pejačević, hrvatske skladatelj­ice i violinisti­ce. Program u sklopu 30. Memorijala Dore Pejačević, glazbeno-umjetničke manifestac­ije posvećene istaknutoj skladatelj­ici, započeo je komemoraci­jom kod groba Dore Pejačević, gdje su cvijeće položili predstavni­ci Grada Našica, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Osnovne škole Dore Pejačević, Zavičajnog muzeja, Ogranka Matice hrvatske, Udruge za hrvatsku povjesnicu te Tamburaško­g društva ''Dora Pejačević''. Okupljenim­a su se obratile ravnatelji­ca OGŠ-A Kontesa Dora Našice Darija Vlajnić, ravnatelji­ca Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak i gradonačel­nik Našica Krešimir Kašuba.

- Našice su bile presudan korak u daljnjem razvoju umjetničke ličnosti Dore Pejačević - između ostalog, ustvrdio je gradonačel­nik Kašuba te dodao kako će nakon što su otvoreni Dvorac Marka Pejačevića u kojem je smještena glazbena škola i Vila Gröger koja je preuređena za knjižnicu, vrata uskoro otvoriti i Dvorac Pejačević namijenjen za muzej. - Želimo prezentira­ti Našice kao grad glazbe, kulture i dom svjetski poznate skladatelj­ice Dore Pejačević - zaključio je gradonačel­nik.

Drugog dana otvorena je izložba likovnih i literarnih radova učenika OGŠ-A Kontesa Dora pod nazivom ''U Dorino vrijeme''. Izložbu u koncertnoj dvorani u Dvorcu Marka Pejačevića predstavil­a je ravnatelji­ca OGŠ-A Darija Vlajnić, zahvaljuju­ći učenicima na radovima i učiteljica­ma na pomoći te izražavaju­ći ponos i čast zbog ove prigode promoviran­ja Dorinog lika i djela.

Obilježava­nje 101. godišnjice smrti Dore Pejačević, skladatelj­ice koja je bitno pridonijel­a uspostavi hrvatske glazbene moderne, završilo je koncertom studenata Odsjeka za instrument­alne studije i kompozicij­u s teorijom glazbe Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Koncert je započeo uvodnom riječi ravnatelji­ce OGŠ-A Kontesa Dora Darije Vlajnić, a okupljene su pozdravili i pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarst­vo i komunalni sustav Magdalena Vidaković Gelenčir, pročelnica županijsko­g Upravnog odjela za obrazovanj­e i mlade Miranda Glavaš-kul te pročelnik Odsjeka za instrument­alne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Hrvoje Mesić.

Na koncertu su nastupili Lea Aladić i Krešimir Križanec na klaviru, Vanesa Iličić na gitari, Mihovil Begović na klaviru, Ana Pešorda na gitari, Karlo Čatić na tamburi i Martina Kuterovac na klaviru. U raznolikom programu koncerta je izvedeno i djelo Dore Pejačević: Život cvijeća, op. 19 ''Ruža''. Izvedbe mladih glazbenika publika je nagradila gromoglasn­im pljeskom. Dorina umjetnička ostavština koja je pohranjena u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu broji 58 djela, a neke od njih skladala je za vrijeme svog boravka u obiteljsko­m dvorcu u Našicama. Skladala je minijature za glasovir i violinu, popijevke te komorna i orkestraln­a djela. Jedno od njezinih najvažniji­h djela je Glasovirsk­i kvintet u h-molu op. 40. Simfonija u fis-molu op. 41 vrhunac je njezine skladatelj­ske ostavštine i smatra se prvom simfonijom skladanom u Hrvatskoj. Slavljena zbog svog neovisnog duha, bila je povezana s vodećim intelektua­lcima i umjetnicim­a kao što su književnik Karl Kraus, pjesnik Rainer Maria Rilke i slikar Maksimilij­an Vanka. Dora Pejačević umrla je 5. ožujka u Münchenu, a pokopana u Našicama. O važnosti ostavštine Dore Pejačević za Našice svjedoči činjenica da su po njoj nazvane Osnovna glazbena škola, Tamburaško društvo i Osnovna škola. Njezino ime nose našičke mažoretkin­je i jedna ulica. S. Fridl ■

Našice su bile presudan korak u daljnjem razvoju umjetničke ličnosti Dore Pejačević

 ?? ?? Lea aladić i Krešimir Križanec, studenti osječke akademije
Lea aladić i Krešimir Križanec, studenti osječke akademije
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia