Glas Slavonije

Prije premijere r čak 17 izvedbi “M

Bezvremens­ki komad o Topalovići­ma bit će prem

- Danijel MIKLIĆ

IZMEĐU REDATELJIC­E I ANSAMBLA

Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i brojni drugi motivi komedije "Maratonci trče počasni krug" pronašli su svoje mjesto u općoj kulturnoj svijesti našeg vremena. Prošlo je više od pola stoljeća otkako je legendarni dramski pisac Dušan Kovačević napisao ovu crnohumorn­u grotesku i 42 godine od kultnog istoimenog filma u režiji Slobodana Šijana.

Pogođena ekipa

Upravo će ovaj bezvremens­ki komad biti premijerno izveden u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u petak, 8. ožujka, s početkom u 20 sati, najavljeno je na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare. - Ovo je nešto što smo planirali otkad sam se odlučio vratiti u ovu kuću i drago mi je da smo imali hrabrosti upustiti se u to, jer ljudi imaju svoje predodžbe i očekivanja, pa možeš vrlo lako ući u flop, ali mislim da se to nama dogoditi neće. Moram priznati da nam se ovako dobro pogođena glumačka ekipa što se uloga tiče ne događa tako često, baš mi se svidjelo kako je to ispalo. Doista se imamo čemu veseliti - poručio je intendant HNK-A u Osijeku Vladimir Ham, dodavši da su sve najavljene izvedbe za ovaj mjesec već rasprodane.

Postaviti na scenu kultni, pa još k tomu i izuzetno uspješno ekranizira­ni tekst, nerijetko se pretvori u autogol. Svjesna postojanja te zamke te ne baveći se ni sjajnim Šijanovim filmom, a ni prethodnim izvođenjim­a Kovačeviće­va komada, radu na predstavi pristupila je Subotičank­a Olja Đorđević, koja u osječkom HNK-U režira četvrti put, a pamtimo ju po naslovima "Dva u jedan", "Sumnjivo lice" i "Pidžama za šestero".

- Tu sam četvrti put, ali mnogo toga je sad prvi put. Ovo mi je prvi Kovačević kojeg radim, iako doista volim njegove komade, a 'Maratonce' posebno, ali eto, nikad ih nikom nisam ni predložila. Mislim da je razlog za to što smo morali dočekati pravu ekipu. Također mi se prvi put događa da je 17

Što se tiče komada, pristupili smo mu kao da ga nitko nikada nije radio prije nas, kaže Olja Đorđević

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia