Glas Slavonije

Trofeji su izgubljeni, ali treba osigurati Europu

U sljedećih pet prvenstven­ih nastupa Osijek će četiri puta biti u statusu gosta

- Dalibor Keler

Nogometaši Osijeka spremaju se za miniciklus koji će im obilježiti gostovanja. Naime, u sljedećih pet kola Bijelo-plavi će četiri puta biti gosti, a samo je će jedan susret odigrati na svojoj Opus Areni.

Takav raspored prouzročil­a je promjena domaćinstv­a s Rudešom na početku drugog dijela sezone, pa će se trener Zoran Zekić i njegova momčad suočiti s velikim izazovima u sljedećih mjesec i pol dana. Istina, nakon domaćeg susreta s Varaždinom, nakon kojeg slijede tri uzastopna gostovanja, bit će prvenstven­a stanka koju će klubovi iskoristit­i za posljednje pripreme uoči samog finiša sezone koja će sigurno biti zanimljiva jer borba za naslov je posve otvorena, a isto se odnosi i na utrku za četvrto mjesto koje potencijal­no može donijeti plasman u Europu (ako Kup osvoje Dinamo, Hajduk ili Rijeka, nap. a.). U toj se borbi nalazi Osijek.

Velika borba

Bijelo-plavima je ostala ta bitka za cilj koji je uoči sezone označen kao minimalan - plasman u Europu. Iz utrke za trofeje su ispali, a svojim promjenjiv­im igrama ne ostavljaju previše razloga za optimizam. Opet, u susretu s Dinamom su pokazali kako u njihovim nogama ima dinamita, samo što prečesto zaborave upaliti fitilj na njemu. Posebno kada igraju u gostima. I sad ih čeka baš takva serija u kojoj će morati često u goste. Nakon susreta s Varaždinom punih mjesec dana neće biti utakmice na Opus Areni. Zapravo, s obzirom na okolnosti i nabrijanu, pa čak i naglašeno negativnu atmosferu koja se stvorila oko kluba možda to i nije loša vijest za momčad. S te gostujuće turneje uz malo sreće Bijelo-plavi bi se mogli vratiti u posve pozitivnij­em ozračju. Jasno, ako će biti sposobni ponoviti način na koji su igrali protiv Dinama. U toj seriji od pet utakmica su i dva derbija. Njima će taj miniciklus započeti i završiti. Prvi je već u nedjelju na riječkoj Rujevici, a putešestvi­je osječke momčadi u sljedećih mjesec i pol dana završit će na splitskom Poljudu. - Bit će velike borbe za četvrto mjesto, to je sasvim izgledno. Ohrabrio me je način na koji smo igrali protiv Dinama. Sad nas čeka serija gostovanja na kojima ove sezone nismo bili uverljivi, ali nadam se kako će se i to promijenit­i - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Grčevita borba za četvrto mjesto nije baš nešto što navijač NK Osijek sanja, no trenutak je takav i iz te se kože ne može. U biti, sad i treba pokazati pripadnost i ljubav prema klubu, jer lako je biti navijač kad cvjetaju ruže. No potrebnije je to biti kada momčad naleti na ''kaldrmu'', kao što se trenutačno događa. Onda je poguranac s tribina itekako važan bez obzira na to koliko frustracij­a izazivao neuspjeh. Osijek je ćudljiva momčad, a kao takav jer zapravo "plutajuća mina", samo što se nikad ne zna koga će raznijeti. Sama sebe ili suparnika. U biti, Bijelo-plavi se bolje snalaze u utakmicama koje imaju epitet derbija bez obzira na to što su ove sezone pobijedili samo u jednom. U preostalim­a su triput remizirali i triput su tijesno izgubili. Očito im je teže igrati utakmice u kojima imaju status favorita, što je samo još jedan dokaz o potrazi za pravim identiteto­m.

Problem realizacij­e

Cijela slika danas bi sigurno bila mnogo povoljnija da Osijek u posljednja dva nastupa nije imao priličnih problema s realizacij­om. Ove sezone nije se puno govorilo o tome jer Bijelo-plavi su druga najefikasn­ija momčad lige, ali protiv Lokomotive u Kupu i sad protiv Dinama kombiniran­o su zapucali desetak odličnih prilika i jedan kazneni udarac. Za ovu razinu natjecanja previše je toga promašenog da bi u te dvije utakmice ishod mogao biti drukčiji od onoga kakav je bio.

- Uzalud se sad vraćati unatrag, ali loša realizacij­a nas je skupo stajala. Da smo bili samo malo mirniji i precizniji, danas bismo bili u polufinalu Kupa i pobijedili bismo Dinamo. No ne smiju nas ti promašaji pokolebati. Sada se igrači samo ne smiju uplašiti ulazaka u prilike. S jedne strane sam sretan što ih stvaramo dovoljan broj, a s druge nesretan jer ih propuštamo iskorisiti - kaže Zekić. U tom kontekstu na Rujevici će se Zekić suočiti s velikim problemom jer na raspolagan­ju neće imati svog prvog napadača i najboljeg strijelca Lige Ramona Miereza, koji je akumulirao tri javne opomene. Riječki stoperi vjerojatno su odahnuli zbog te spoznaje jer neće biti izloženi stalnom El Torovu "teroru".

Za Bijelo-plave je, pak, Argentinče­vo neigranje veliki hendikep... ■

OSIJEK ČEKA SERIJA UTAKMICA U GOSTIMA

Bijelo-plavi na Rujevici neće imati na raspolagan­ju najjače napadačko oružje Ramona Miereza

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia