Glas Slavonije

Našičani upali u “minsko polje”, mogu li se izvući?

Nije Lowen suparnik kojeg se nikako ne može proći, ali je to sigurno teži put

- Krešimir Lacković

Desetak minuta prije kraja susreta kod rezultata 28:24 za Savehof trener rukometaša NEXE-A Veselin Vujović zatražio je time out. Nezadovolj­an što se ne napada okomitije i hrabrije prema suparnički­m vratima, u svom je stilu priupitao igrače: "Je li ono tamo minsko polje pa da se nitko neće zaletjeti?"

Bez efekta "Vujović"

NEXE-U je uoči gostovanje u švedskim Partilleam­a u susretu Europske lige bio dovoljan bod za izravan plasman u četvrtfina­le. Nakon uvjerljivo­g poraza u utorak navečer od 34:28 završili su u "minskom polju". I pali na tek treće mjesto u skupini, jer ih je preskočio danski Skjerni, koji se pobjedom u Velenju izravno plasirao u četvrtfina­le, ali i švedski Savehof zahvaljuju­ći boljem omjeru u međusobnim susretima. NEXE-U je to donijelo u play-offu za plasman u četvrtfina­le njemački Rhein Neckar Lowen. Bundesliga­š koji svoje susrete igra u SAP Areni, gdje su u siječnju naši rukometaši odigrali prvi krug Europskog prvenstva, a čiji je član i bivši "grom" Halil Jaganjac u ovom trenutku se čini za igrače NEXE-A kao ulazak u minsko polje.

Zasad u Našicama nije izazvan "efekt Veselina Vujovića", karizmatič­ni trener poznat da može razdrmati momčad posebice u ovakvim situacijam­a. Blijedo izdanje u Poreču već je bilo upozorenje, a s lošim rolama nastavilo se i u Švedskoj. Posebice u prvom poluvremen­u. Učinio je Vujović određene promjene. Ne samo kozmetičke. Krenuo se braniti s 5-1 obranom s Aleksandro­m Bakićem na prednjem, što je nešto što su igrači NEXE-A prije radili. Jako puno problema napravio im je 18-godišnji Oli Mittun, buduća, sigurni smo, zvijezda europskog rukometa koja dolazi iz malih Farskih Otoka, još jedne zemlje koja bi mogla u sljedećem razdoblju igrati važnu ulogu. Pokušalo se braniti i s Bakićem na prednjem, dubljim izlaskom Moslavca, 6-0 obranom, čak je i Manuel Štrlek zaigrao duboko u obrani gotovo kao flaster. Ništa nije pomoglo. - Razočaran sam. Očekivao sam bolje drugo poluvrijem­e, poremetila nas je i ozljeda Gadže koji je bitan na poziciji srednjeg vanjskog. Izgubili smo velik broj duela jedan na jedan, izgledalo je kao da smo spori stari vlak, a oni supersonič­ni vlak. To me zabrinjava. Daleko smo bili od nivoa i onoga kako želimo igrati - komentirao je nakon susreta Veselin Vujović.

Težak put

Djelovalo je velikim dijelom susreta prilično sve konfuzno u igri NEXE-A. U prvom poluvremen­u imali su deset minuta isključenj­a. U nastavku je Vujović pokušao iznenaditi s dva pivota u napadu. Je li takav pokušaj ipak bio preuranjen s obzirom na to da je Branko Tamše zazirao od "sedmog igrača"? Znači, igrači NEXE-A takav koncept nisu odigrali od dolaska Tamšea u Našice, još od siječnja 2021. godine. Teško je u nekoliko dana mijenjati filozofiju igre koja je bila na snazi pune tri godine. Uostalom, ako ti suparnik bar šest-sedam puta uputi šut na prazan gol i zabija čak i nakon što NEXE postigne pogodak, onda je jasno kako je to daleko od usvojenih mehanizama povratka u obranu i promjene vratara za igrača. Ni jednom treneru ne treba oduzeti legitimite­t igre "sedam na šest". Znamo dobro kako neke momčadi i reprezenta­cije to odlično igraju, ali za to treba ipak vremena. Dobit će ga nešto sada više Veselin Vujović. Liga za prvaka nastavlja se 23. ožujka, a četiri dana poslije u Našicama gostuje Rhein Leckar Lowen. U reprezenta­tivnoj stanci imat će Vujović većinu igrača na raspolagan­ju, pa će moći bolje usaditi neke svoje zamisli, ali prije svega isprovocir­ati "klik" s igračima koji se još očito nije dogodio.

- Nije Lowen suparnik kojeg se ne može proći, ali je to sigurno teži put. Imamo pauzu, pokušat ćemo neke stvari posložiti, pa ćemo vidjeti što će biti do kraja - blago optimistič­an je trener NEXE-A. ■

Našičani su daleko od onoga nivoa na kojem trener želi da se igra

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia