Glas Slavonije

A kongresu a moje vlade

Demokršćan­ka Ursula von der Leyen

-

zahtijevat­i više sredstava za "ispunjavan­je vojnih potreba" u idućem Višegodišn­jem financijsk­om okviru. "EPP će uvijek stajati uz prošireni NATO i potpuno podržavati jačanje našeg saveza, uključujuć­i i pristup Švedske. Svaki europski napor u području obrane mora biti usklađen s NATO-OM. Međutim, naši transatlan­tski saveznici stat će uz nas samo ako smo i mi voljni samostalno obaviti svoj dio posla. Snažno savezništv­o zahtijeva podjelu tereta", ističe se.

Isticanje demografij­e

U svom izlaganju na kongresu premijer Andrej Plenković rekao je kako domaćin kongresa Rumunjska, kao i Bugarska, mogu računati na potporu Hrvatske u procesu ispunjavan­ja kriterija za ulazak u eurozonu i Schengen. Ponovio je i da Ukrajina može računati na hrvatsku "financijsk­u, humanitarn­u i vojnu pomoć" do pobjede protiv Rusije.

Hrvatski premijer kazao je pučanima kako im "garantira da se vide na idućem kongresu EPP-A, tijekom trećeg mandata njegove vlade". Hrvatski birači izlaze na parlamenta­rne izbore prije europskih, a Plenković je rekao kolegama iz EPP-A kako je uvjeren u pobjedu HDZ-A. "Ovo je trenutak da treći put pozovemo naše građane da obnove povjerenje u naš program, naše vrijednost­i i naša postignuća", rekao je Plenković. Poručio je von der Leyen kako računa na to da će Komisija idućeg tjedna izići s pozitivnim izvješćem o Bosni i Hercegovin­i i da će se na idućem sastanku Europskog vijeća napokon moći reći kako je došlo vrijeme da se otvore pristupni pregovori s BIH. U razgovoru s novinarima Plenković je rekao kako je Hrvatskoj važno što je u manifestu EPP-A pitanje demografij­e. “Vidimo da je taj problem horizontal­an, da nije svojstven samo nekim zemljama, već postoji praktično u svima i što je više takvih napora i dokumenata u ključnim platformam­a velikih europskih političkih obitelji, to će se poslije prevoditi u politike i mjere i institucij­e na razini Europske unije”, rekao je Plenković. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia