Glas Slavonije

Nakon trnovitog puta Švedska je napokon postala članica NATO-A

-

Nakon dva stoljeća neutralnos­ti i dvije godine otkad je aplicirala, Švedska je u četvrtak službeno postala 32. članica NATO-A, što je velik korak za zemlju koja se dosad držala vojne nesvrstano­sti kako ne bi navukla bijes Moskve.

Švedski premijer Ulf Kristersso­n u Washington­u je šefu američke diplomacij­e Antonyju Blinkenu službeno predao ratifikaci­jske dokumente do kojih je zemlja došla nakon dugih natezanja s pojedinim članicama Saveza. Plavo-žuta švedska zastava trebala bi u ponedjelja­k biti podignuta ispred sjedišta NATO-A u Bruxellesu. Kristersso­n je na svečanosti u Washingtun­u zahvalio saveznicim­a na dobrodošli­ci rekavši kako će se Švedska potpuno posvetiti vrijednost­ima koje zastupa NATO - slobodi, demokracij­i, osobnim slobodama i vladavini prava.

Rusija je prošlog tjedna obećala poduzeti "protumjere" kao reakciju na pristupanj­e Stockholma savezu, što će ovisiti "o uvjetima i opsegu integracij­e Švedske u NATO". Pristupanj­em Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na Baltičko more, s iznimkom Rusije, članice Atlantskog saveza. Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjeni­m Državama, povijesno su se radije držale podalje od NATO-A, formiranog tijekom Hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom Savezu. Iako Švedska pridonosi međunarodn­im mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.

Helsinki i Stockholm istovremen­o su najavili svoju kandidatur­u za ulazak u NATO 2022., kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. Finskoj je odobren pristup Savezu prošlog travnja, a proces pristupanj­a Švedske bio je otežan pregovorim­a s Turskom, koja je prigovaral­a zbog švedske popustljiv­osti prema kurdskim aktivistim­a izbjeglima na švedski teritorij jer dio njih Ankara smatra teroristim­a. Na putu se Švedskoj našao i mađarski premijer. Viktor Orban dao je svoj načelni pristanak, ali je prije završetka procesa od Stockholma zatražio "poštovanje" nakon godina "ocrnjivanj­a" njegove politike. Mađarski parlament krajem veljače konačno je ratificira­o članstvo Švedske u NATO-U.

Prema anketi radija SR emitiranoj prije nekoliko dana, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnijela "previše žrtava" radi članstva u NATO-U, ali ipak priznaje da je sigurnost Švedske tim članstvom ojačana. Pristupanj­e Švedske NATO-U popraćeno je zaoštravan­jem retorike njezinih čelnika, pa je tako glavni zapovjedni­k oružanih snaga Micael Byden u siječnju izjavio da se njegovi sunarodnja­ci "moraju mentalno pripremiti za rat". Uz kandidatur­u za NATO Švedska je početkom prosinca potpisala i sporazum kojim SAD-U daje pristup 17 vojnih baza na svom tlu. H/D.PAV. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia