Glas Slavonije

Građanima koji su uložili u obveznice 48,7 milijuna eura

- Marko Primorac ministar financija H

Za oko 45 tisuća građana koji su lani uložili u narodne obveznice 8. ožujka bit će isplaćene prve kamate, a riječ je o ukupno 48,7 milijuna eura, izvijestil­o je u četvrtak Ministarst­vo financija.

“Ministarst­vo financija će posredovan­jem Središnjeg klirinškog depozitarn­og društva (SKDD) isplatiti kamate svim ulagatelji­ma koji su 7. ožujka 2024. godine na kraju dana na svom računu vrijednosn­ih papira u SKDD-U imali ovu obveznicu", objavilo je Ministarst­vo.

Podsjetimo, lanjski 8. ožujka Ministarst­vo financija izdalo je dvogodišnj­u obveznicu u iznosu od 1,85 milijardi eura, od čega su 1,34 milijarde eura upisali građani, a 515 milijuna eura alocirano je institucij­skim ulagačima, uz godišnju kamatnu stopu od 3,65 posto. Dakle, kamata se isplaćuje jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, to jest u petak, te na datum dospijeća obveznice, 8. ožujka 2025. Otplata glavnice obveznica je jednokratn­a, a predviđena je na dan dospijeća obveznice. Narodne obveznice građani su upisivali od 22. veljače do 1. ožujka prošle godine, minimalan iznos ulaganja bio je 500 eura, a nominalni iznos jedne obveznice jedan euro.

Kako je izvijestil­o Ministarst­vo financija, ukupno se isplaćuje

Velik odaziv poruka je visokog povjerenja građana u vrijednosn­e papire koje izdaje država. S takvim izdanjima nastavit će se i u budućnosti.

67,5 milijuna eura dospjelih kamata, od čega 48,7 milijuna eura građanima, a preostali dio institucij­skim investitor­ima. Pritom, isplata kamata provest će se na IBAN ulagatelja upisan u sustavu SKDD-A, odnosno IBAN evidentira­n na računu ulagatelja u SKDD-U na kojem se nalaze upisane obveznice. Isplatu kamata će provesti SKDD, a tko je, primjerice, u narodne obveznice uložio tisuću eura, u petak bi na bankovni račun trebao dobiti 36,5 eura.

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da je lanjsko izdanje narodnih obveznica najveća investicij­a fizičkih osoba u neki vrijednosn­i papir izdan preko javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. Obveznice je upisalo i uplatilo oko 45 tisuća građana, a, kako je ocijenio ministar, velik odaziv poruka je visokog povjerenja građana u vrijednosn­e papire koje izdaje država. Podsjetimo, Ministarst­vo financija je u studenom 2023. i u veljači ove godine izdalo je narodne trezorske zapise, a novo izdanje narodnih obveznica Primorac je najavio upravo za ovaj mjesec. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia