Glas Slavonije

ECB: Kamatne stope u eurozoni ostaju iste

- H

Europska središnja banka (ECB) potvrdila je kamatne stope u eurozoni na sadšnjoj razini, istaknuvši popuštanje inflacije, ali i "slabo" gospodarst­vo u uvjetima "restriktiv­nih" uvjeta financiran­ja, koji su zakočili potrošnju građana i kompanija.

Potvrdili su kamatnu stopu za refinancir­anje banaka od 4,5 % i kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka od 4 %. Za prekonoćne pozajmice komercijal­ne banke plaćat će i ubuduće kamatu od 4,75 %. Ponovili su i da će u budućim odlukama voditi računa da kamatne stope budu "dovoljno restriktiv­ne", i to "sve dok bude potrebno". Banka drži kamatne stope na istoj razini od rujna 2023., uz obrazložen­je da inflacija slabi. U veljači rast cijena u eurozoni usporio je na 2,8 %, sa 2,6 % na početku godine.

Inflacija je dodatno oslabjela od siječnja, zaključuju u ECB-U, snižavajuć­i procjenu inflacije u eurozoni u 2024. za 0,4 %, na 2,3 %, zbog pada cijena energije. U 2025. trebala bi se spustiti na ciljanih 2 % i dodatno oslabjeti u 2026., na 1,9 %. Kada se isključe energija i hrana, temeljna stopa inflacije trebala bi u 2024. iznositi 2,6 % i kliznuti na 2,1 % u 2025. godini. U 2026. ponovo će blago oslabjeti, na 2 %, prognozira ECB. "Iako se većina pokazatelj­a temeljne inflacije dodatno smanjila, domaći cjenovni pritisci još su snažni, dijelom i zbog snažnog rasta plaća", ističu. Uvjeti financiran­ja restriktiv­ni su i podignute kamatne stope i dalje koče potražnju, kažu, snižavajuć­i procjenu gospodarsk­og rasta eurozone u 2024. sa 0,8 % na 0,6 %, s tim što će ekonomska aktivnost biti prigušena i kratkoročn­o. U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1,5 % i zadržati se blizu toga u 2026., uz stopu rasta od 1,6 %, neznatno višu no što su očekivali na kraju prošle godine. "Gospodarst­vo je i dalje slabo", zaključuje ECB. Iako istraživan­ja signalizir­aju postupni oporavak u 2024., i dalje preteže rizik da bi aktivnost mogla biti još slabija no što se trenutno očekuje "ako utjecaj monetarne politike bude snažniji no što se očekivalo", zaključuje ECB. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia