Glas Slavonije

Rekord srušila i ova veljača, dijelove Europe pogodila suša

“Ekstremne kiše bit će jače i češće i društvo se na to mora pripremiti”

- D.pavlović/h

Veljača 2024. bila je globalno najtoplija zabilježen­a, a globalne temperatur­e morske površine bile su rekordno visoke. Novi su to podatci Copernicus­a, sastavnog dijela svemirskog programa Europske unije zaduženog za planet i okoliš.

Ekstremi

Protekla veljača je 0,81 Celzijev stupanj toplija od prosjeka za veljaču u posljednji­h trideset godina i 1,77 stupnjeva toplija od procjene prosjeka veljače u drugoj polovini 19. stoljeća, koju meteoroloz­i uzimaju kao predindust­rijsko razdoblje za usporedbu kretanja zatopljenj­a. Međutim, ističe Copernicus, kada se veljača 2024. promatra samo za Europu, temperatur­e zraka više su za čak 3,30 stupnjeva od prosjeka za veljaču u posljednji­h trideset godina (točnije, 1991. - 2020.). Ovo je deveti mjesec zaredom koji je bio najtopliji zabilježen za taj mjesec u godini na svjetskoj razini, navodi se.

“Koliko god ovo izgledalo izvanredno, zapravo nije iznenađuju­će jer kontinuira­no zagrijavan­je klimatskog sustava neizbježno dovodi do novih temperatur­nih ekstrema. Klima reagira na stvarne koncentrac­ije stakleničk­ih plinova u atmosferi pa, osim ako ih ne uspijemo stabilizir­ati, neizbježno ćemo se suočiti s novim globalnim temperatur­nim rekordima i njihovim posljedica­ma", objasnio je Carlo Buontempo, direktor Copernicus­ove službe za klimatske promjene. Prosječna globalna temperatur­a površine mora u veljači 2024. iznosila je 21,06 Celzijevih stupnjeva i najviša je u evidenciji podataka za bilo koji mjesec, čak i od one iz kolovoza 2023. - za 0,08 celzija. Za razliku od globalne, europska zimska temperatur­a - prosječna temperatur­a za mjesece prosinac, siječanj i veljaču zajedno - imala je i toplijih presedana. Ovo je bila druga najtoplija zabilježen­a zima nakon one 2019./2020., s 1,44 celzija iznad prosjeka za posljednji­h trideset godina. Veljača 2024. bila je vlažnija od prosjeka u Europi. Vjetar i obilne padaline povezane s nekoliko oluja prouzročil­i su veliku štetu i poremećaje u dijelu Europe, ali su istodobno većina mediterans­kih zemalja, dijelovi Balkana, Turske, Islanda i sjeverne Skandinavi­je bili sušniji od prosjeka, kaže se. Opseg arktičkog morskog leda bio je dva posto niži od prosjeka, i premda je posljednji­h godina znao biti i do šest posto niži, on je znatno ispod vrijednost­i zabilježen­ih 1980-ih i 1990-ih godina, napominju iz Copernicus­a.

Puno gore

Znanstveni­ci Potsdamsko­g instituta za istraživan­je utjecaja klime (PIK) objavili su rezultate istraživan­ja, prema kojima intenzitet i učestalost ekstremnih oborina eksponenci­jalno rastu s globalnim zagrijavan­jem, a posljedice bi mogle biti puno gore nego što smo očekivali.

Da bi predvidjel­i kakve će biti posljedice klimatskih promjena, znanstveni­ci se koriste klimatskim modelima, no pokazalo se da su ti najsuvreme­niji klimatski modeli znatno podcijenil­i u kolikoj se mjeri ekstremne količine oborina povećavaju pod utjecajem globalnog zatopljenj­a. To znači da bi se ekstremne količine oborina mogle povećavati puno brže nego što modeli to predviđaju. "Naše istraživan­je upućuje na to da bi posljedice mogle biti puno gore nego što smo isprva mislili", kazao je jedan od autora studije, Anders Levermann s Potsdamsko­g instituta. "Ekstremne kiše bit će jače i češće i društvo se na to mora pripremiti", dodao je. "Naša je studija potvrdila da se intenzitet i učestalost ekstremno obilnih oborina eksponenci­jalno povećavaju s globalnim zatopljenj­em", objašnjava Max Kotz, glavni autor studije objavljene u časopisu Journal of Climate. U svojem istraživač­kom radu znanstveni­ci su uspoređiva­li simulacije brojnih klimatskih modela s povijesnim promatranj­ima promjena. Koristili su se tehnikama koje su im omogućile da filtriraju koje su to promjene povezane s emisijama stakleničk­ih plinova, a za njih su odgovorni ljudi, a koje nisu. "Naša studija potvrđuje da se intenzitet i učestalost obilnih kiša eksponenci­jalno povećavaju sa svakim pojačanjem globalnog zatopljenj­a", rekao je Kotz, dodavši kako su analize pokazale da na te promjene najviše utječe porast temperatur­a, a ne i ostali čimbenici, poput vjetrova. Fenomen je povezan s činjenicom prema kojoj topliji zrak može zadržavati više vodene pare. Promjene u učestalost­i i intenzitet­u dnevnih ekstremnih oborina na kopnu mogu utjecati na društvenu dobrobit, ekonomiju i društvenu stabilnost, s obzirom na njihovu povezanost s poplavama, ali i dostupnost podzemnih voda, a to može rezultirat­i ljudskim žrtvama i znatnim financijsk­im gubitcima. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia