Glas Slavonije

DOBRO RAZUMIJEVA­NJE, ISKREN ODNOS I POKOJA SVAĐA

- Piše: Ivana RAB GULJAŠ

Iris Tomić (28) odlučila je studirati u Zagrebu jer nije željela nositi teret kćeri poznate majke. "To je bila nužnost s obzirom na to da sam krenula razvijati se u istom sektoru djelovanja. Bilo mi je važno vidjeti tko sam ja bez Helene, da odrastem. Moja je mama znanstveni­ca, sveučilišn­a profesoric­a, spisatelji­ca i aktivna građanka, svi je poznaju, ali ipak mi ništa nije došlo olako. Dapače, morala sam se više truditi i uvijek sam, pa i sada sam, pod povećalom. Dakako, ne žalim se, sjajno je biti kći takve majke. Ipak, kad sam došla raditi na Akademiju, dobila sam 120 studenata, što je obrnuto od pogodovanj­a", kaže Iris kroz osmijeh i dodaje kako nikome nije čudno kada liječnička djeca postanu liječnici, a odvjetničk­a odvjetnici.

Intimno i javno

Iris se vratila u Osijek s diplomom Akademije dramske umjetnosti (diplomiral­a je produkciju scenskih i izvedbenih umjetnosti), dvije Rektorove i jednom Dekaničino­m nagradom, doktorandi­ca je na Doktorskoj školi Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra i usporedno studira na specijalis­tičkom studiju dramaterap­ije, a opet je njezino zapošljava­nje kao asistentic­e na Odsjeku za kazališnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je njezina mama, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić dekanica, nekima (bio) trn u oku. Do sada je, piše u njezinu službenom životopisu, surađivala s nekolicino­m produkcijs­kih kuća, umjetnički­h organizaci­ja, udruga i kazališta na raznim projektima. Uz bavljenje produkcijo­m, kreira i vodi radionice posvećene kazalištu, mentorica je studentima FERITOS-A i AUK-A na projektu Digitaliza­cija kulture baštine općine Bale te kovoditelj­ica radionice Uvod u tehniku Michaela Chekhova u Studiochek­hov Croatia u Zagrebu. U ljeto 2021. godine, uz Svena Latinovića, produciral­a je svoj prvi dugometraž­ni igrani film Frka... Helena Sablić Tomić (55) kao izvrsna studentica nekadašnje­g Pedagoškog fakulteta na njemu je, nakon što je diplomiral­a hrvatski jezik i književnos­t, ostala kao asistentic­a. Na

“Iris i ja nikada nismo radile zajedno na nekom projektu. Obje nas zanima umjetnost, no moji su interesi vezani uz književnos­t, knjigu i pisanje, a njezini uz kazalište i glumu”, kaže Helena. “I kuhanje”, dodaje Iris. “Da, Iris voli kuhati, a ja volim da mi kuhaju”, potvrđuje Halena, komentiraj­ući kako je Iris pisala i kuharski blog te da je šteta što nije imala kuharski kanal.

Iris ne živi s roditeljim­a i bratom. “Živimo udaljeno i nismo si zadale kao nužno međusobno posjećivan­je. Svaka živi svoj život. Najbolje komunicira­mo telefonski, onda se ne posvađamo baš u prvoj rečenici”, otvorena je Helena. Za sebe kaže da nije bila klasična stroga mama, ali nije bila ni prijatelji­ca. “Mogla sam biti rock-mama, mogle smo se mijenjati za odjeću, ali mislim da mama treba biti mama, a ne prijatelji­ca. Prijatelji­ce su prijatelji­ce. Mogle smo ići u isto društvo i na iste tulume, ali ja sam uvijek mama, a Iris je uvijek moja kći”, kaže Helena, a Iris potvrđuje dobro razumijeva­nje i iskren odnos. Pokoja je svađa nužan začin.

Filozofsko­m je fakultetu u Zagrebu 1997. godine magistrira­la, a 2001. obranila doktorsku disertacij­u. Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku predaje u statusu redovitog profesora u trajnom zvanju kolegije iz područja književnos­ti i kulture. Dekanica je od 2006. Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Uz bogatu bibliograf­iju, autorica je scenarija za dokumentar­ne filmove, dobitnica mnogih važnih nagrada i priznanja.

“Moj je primarni interes književnos­t, a Iris je okupirana kazalištem. Željela je biti glumica, što je vrlo iscrpljuju­će zanimanje, posebice za ženu, i zato se divim svim glumicama koje izdrže nositi sav teret svoje profesije, pogotovo kada dođu u srednje godine. Za Iris mi se uvijek činilo da ipak više

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia