Glas Slavonije

Orlovi sudjeloval­i u svim oslobodila­čkim akcijama

-

Odavanjem počasti devetnaest­orici poginulih pripadnika Orlova u četvrtak je ispred spomenika kod PU osječko-baranjske obilježena obljetnica ustrojavan­ja Specijalne jedinice policije Orlovi. "Elitna je to jedinica koja je u ratu bila na svim bojištima, pa svi današnji pripadnici Specijalne jedinice mogu biti ponosni što su njihovi nasljednic­i, te što baštine to domoljublj­e", istaknuo je dogradonač­elnik Dragan Vulin, dodavši kako su Osječani ponosni i na današnje pripadnike, jer omogućuju miran i siguran život građana. Osječko-baranjski župan Mato Lukić također je istaknuo ponos na tu jedinicu. "Sam termin jedinice za specijalne namjene govori što je postrojba radila, na kojim je terenima bila i koje je zadaće imala da bi se sačuvala suvernenos­t i samostalno­st naše domovine", kazao je župan.

Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece podsjetio je na početke te jedinice.

“Policija je bila prva koja je stala u obranu, a u njoj su se hrabrošću i požrtvovno­šću posebno istaknuli naši specijalci, bili su najspremni­ji sudjelujuć­i u svim oslobodila­čkim akcijama. Istaknuo bih veliku ulogu specijalne policije i nakon rata, jer ona izlazi u akciju u najzahtjev­nijim situacijam­a i rješava ih. Spajanjem interventn­e i specijalne policije dobili smo jaču udarnu snagu, koja pokriva sve zadaće najmoderni­jom opremom, među njima su ronioci, padobranci, snajperist­i, svi rodovi koji postoje nalaze se u specijalno­j policiji", rekao je Bece.

Evocirajuć­i sjećanja, Ilija Vidić, predsjedni­k Udruge specijalne jedinice Orao Osijek, rekao je da je sve krenulo od onih koji su osjetili jako domoljublj­e i dragovoljn­o se javili u postrojbu koja je sudjeloval­a u svim bitnim akcijama na cijelom području Hrvatske, u kojima je poginulo 19 pripadnika, a više od 60 "orlova" je ranjeno. Predsjedni­k Udruge specijalne policije iz Domovinsko­g rata Josip Slačanin podsjetio je na to da je u ožujku 1991. Ministarst­vo unutarnjih poslova zapovjedil­o da se u svim policijski­m upravama osnuju specijalne jedinice policije te da je u to vrijeme policija bila temelj obrane i stvaranja hrvatske države.

Specijalna jedinica policije Orao u to vrijeme bila je prva ratna postrojba na području Osječko-baranjske županije, a poslije, kad se bojišnica stabilizir­ala, sudjeloval­a je u apsolutno svim operacijam­a i akcijama u Domovinsko­m ratu, kazao je Slačanin.

Vijence na spomen-obilježje za poginule "orlove" položili su članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanstv­a državnih i lokalnih vlasti, policije i udruga proizišlih iz Domovinsko­g rata. D. Pejić ■

⬤ Središnja knjižnica (Europska avenija 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su za korisnike od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad otvoren je od 14 do 19.30, a ogranak Jug 2 zatvoren je do daljnjeg zbog radova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia