Glas Slavonije

KOVAČ: Dojenje je jedina prirodna opcija

-

Diljem svijeta obilježava se Dan IBCLC savjetnica za dojenje, pa tako i u Osijeku. Prvi je dio obilježava­nja priređen u grupi za potporu dojenja Papalice u velikoj dvorani u Gradskoj četvrti Novi grad, na Sjenjaku.

- Mi smo tu za trudnice, mlade majke i njihove bebe, jer dojenje je jedina prirodna opcija - poručila je patronažna sestra Zorica Kovač, mag. med. techn., IBCLC savjetnica za dojenje. Međunarodn­a udruga IBCLC savjetnica za dojenje (Internatio­nal Lactation Consultant Associatio­n - ILCA) utemeljena je prije 37 godina u SAD-U, a Hrvatska udruga IBCLC savjetnica za dojenje (HUSD) osnovana je 2009. godine.

- Prema podatcima ILCA-E iz 2022., danas je u svijetu više od 34.069 IBCLC savjetnica, a u Hrvatskoj 26. IBCLC savjetnica je zdravstven­i djelatnik koji se specijaliz­ira za brigu o kliničkim aspektima dojenja završetkom minimalno 90 sati edukacije iz područja dojenja i laktacije uz najmanje 1000 sati prakse u savjetovan­ju majki o dojenju. Nakon edukacije slijedi ispit za buduće IBCLC savjetnice koji omogućuje njihovu certifikac­iju i licenciran­je. Uz patronažne sestre i primalje, tu su i liječnice - objašnjava IBCLC savjetnica Zorica Kovač. Osim sastanka grupe Papalice održan je i online event preko aplikacije MS Teams. Bila je to prigoda za razgovor s ostalim savjetnica­ma iz Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Makedonije i drugih zemalja.

- Bila je to prigoda i za razmjenu iskustava u području dojenja, a obilježava­njem Dana IBCLC ukazali smo na značenje prepoznava­nja doprinosa IBCLC savjetnica za dojenje u zdravstven­oj skrbi za majke i djecu - zaključuje naša sugovornic­a. V. Latinović ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia