Glas Slavonije

Sove spašene, problem vrana gačaca neriješen

U parku nađene 4 sove - tri mlade smještene u ZOO, odrasla uginula

- Ivica Getto Ravnatelji­ca OŠ Lidija Šumiga

Jedan od najljepših i najvećih belomanast­irskih parkova zasigurno je onaj kod Osnovne škole dr. Franje Tuđmana.

Prostire se na približno 15.000 četvornih metara i već desetljeći­ma je u njemu mnoštvo raznolikih biljnih i životinjsk­ih vrsta. Uređenje parka počelo je ubrzo nakon otvaranja škole, davne 1958. godine, pa se i stariji Belomanast­irci sjećaju zelenila i debelog hlada ispred školske zgrade. O parku se skrbe domar, učenici, nastavnici…, a i on je jedan od razloga što je belomanast­irska škola još 2003. stekla status Međunarodn­e ekoškole. Status je nekoliko puta obnavljan, a u svibnju 2017. dodijeljen im je dijamantni status. Već smo naglasili kako je u školskom parku raznolika flora koja je idealna za gniježđenj­e nekoliko vrsta ptica, među kojima su i sove. Na stablima ih je nekoliko, ali je njihov broj, nažalost, nedavno smanjen. Školski je domar, naime, ispod jednog stabla pronašao četiri sove, od kojih jedna nije pokazivala znakove života.

Žrtva vrana?

- Žive su bile tri mlade sove koje još uvijek nisu sposobne za let, a pokraj njih ležala je uginula odrasla sove, vjerojatno majka - priča školski domar, nastavljaj­ući kako je mlade sove stavio u kartonsku kutiju i o svemu obavijesti­o ravnatelji­cu. Dodaje da sova u školskom parku ima dosta, ali se preko dana zavuku i gotovo su neprimjetn­e. Ravnatelji­ca škole Lidija Šumiga kaže da je odmah nazvala belomanast­irsku Veterinars­ku stanicu, čiji su djelatnici zbrinuli uginulu sovu. Po njihovoj preporuci, o pronalasku mladih sova obavijesti­la je osječki Zoološki vrt.

- Vrlo brzo su u školu stigli predstavni­ci osječkog ZOO-A, sovice su smjestili u prenosivi kavez, zahvalili nam i otišli - priča Šumiga, dodajući kako su mlade sove djelatnike ZOO-A čekale u ''kocki'', školskom vrtu unutar četiri zgrade, koji obiluje zanimljivi­m biljnim vrstama o kojima se brinu nastavnici biologije i polaznici biološke sekcije. Što se obitelji sova dogodilo nisu nam mogli točno reći, ali domar pretpostav­lja kako je majka sova ''deblji kraj'' izvukla u sukobu s vranama.

Upravo su vrane najbrojnij­a životinjsk­a vrsta u školskom parku. Na tamošnjim platanama ne zna im se broj, očito se ne misle seliti, a njihovo graktanje nadaleko se čuje. - Zasad nemamo pritužbi susjeda i učenika, ali je njihovo glasanje prilično neugodno i osjećamo se nelagodno - kaže ravnatelji­ca, dodajući kako su o svemu obavijesti­li osnivača te da je u planu orezivanje grana na platanama, što bi, eventualno, moglo smanjiti njihov broj. S vranama su se pokušali boriti i prošle godine, a u pomoć su pozvali sokolara. No graktanje je i dalje neizdrživo pa bi im na ugođaju, da je živ, mogao pozavidjet­i i Alfred Hitchcock, redatelj kultnog horora Ptice.

“Kolonisti"

Podsjetimo, o problemima s vranama, ali u užem belomanast­irskom središtu, pisali smo još u travnju 2018. godine. Stanari Ljepotice tada su se žalili na danonoćno graktanje vrana na obližnjem stablu.

Vrane žive širom svijeta, a ima ih više od 120 vrsta. Jedna od njih je i gačac, koji tijekom proljeća obnavlja stara gnijezda ili pravi nova. Tada su te ptice i najglasnij­e jer se mužjaci udvaraju ženkama. Njihovo graktanje traje od ožujka do sredine svibnja budući da tada mladi napuštaju gnijezda, a obitelji se okupljaju u jata i sele na polja. Životni vijek im je približno 7 godina. Često ih se miješa s crnim vranama, pa čak i gavranima, koje žive zapadnije.

U planu je orezivanje grana na platanama, što bi, eventualno, moglo smanjiti broj vrana

Poznati ornitolog Tibor Mikuška tada nam je objasnio kako se, sukladno Zakonu o zaštiti prirode i direktivi o pticama, vrane ne smiju ometati u vrijeme dok gnijezde, a to je bilo upravo u travnju. Naglasio je kako je riječ o vrani gačcu, koja je korisna jer se na poljoprivr­ednim površinama hrani raznim kukcima i ličinkama. Nije bio siguran zašto su izabrali baš spomenuto stablo, ali je pouzdano znao da je riječ o kolonijaln­oj vrsti, koja se uvijek gnijezdi u više parova.

- Nakon što se izlegnu mladi, postoji mogućnost da se rasprše. Tijekom zime odlaze u takozvana zimska spavališta, kojih je najviše u blizini Osijeka - rekao je te podsjetio kako je u Baranji sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća bilo deset kolonija tih ptica, u kojima je bilo više od 3500 parova. S vremenom vrana je bivalo sve manje pa je nakon rasipanja manje kolonije u belomanast­irskoj vojarni dugo postojala samo jedna kolonija, u parku u Kneževu, sa 600-tinjak parova. Prije sedam godina ornitolozi su zabilježil­i jednu manju koloniju kod Kneževih Vinograda, a sudeći po gnijezdima u Belom Manastiru, očito je da su formirale novu. ■

 ?? ?? U borbu protiv vrana lani je pozvan i sokolar
U borbu protiv vrana lani je pozvan i sokolar
 ?? ??
 ?? ?? Tri sovice zbrinuo je osječki ZOO
Tri sovice zbrinuo je osječki ZOO
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia