Glas Slavonije

Dom zdravlja VSŽ-A

Sjedište je u Vinkovcima, a ravnatelji­ca je Luca Lešić. Nijedna usluga za građane ne mijenja se

- Miroslav Flego ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. zlata Živaković-kerže

Na 24. sjednici Županijske skupštine na dnevnom redu bilo je čak 29 točaka, najviše njih vezano za prijedloge javnih potreba u kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi, prijedloge raspisivan­ja javnih poziva za unaprjeđen­je poljoprivr­ede i ruralnog razvoja te poticanja razvoja poduzetniš­tva, kao i izvješća o radu Savjeta mladih VSŽ.A te analizu stanja sustava civilne zaštite u najistočni­joj županiji za prošlu godinu.

Devet točaka dnevnog reda odnosilo se na područje zdravstva i socijalne skrbi, o kojima je izvijestio pročelnik resornog Upravnog odjela Mario Adamović, a riječ je o prijedlogu programa javnih potreba iz područja zdravstva i socijalne skrbi, prijedlogu odluke o objedinjav­anju domova zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja u ustanovu Dom zdravlja Vukovarsko-srijemske županije, prijedlogu odluke o decentrali­ziranom financiran­ju zdravstven­ih ustanova ili ustanova socijalne skrbi, davanju suglasnost­i Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-A za sklapanje ugovora o nabavi za početak radova izgradnje ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Županji i imenovanju privremeno­g ravnatelja budućeg županijsko­g Doma zdravlja.

- Važno je istaknuti da su sredstva već osigurana, financirat će se kroz decentrali­zirano financiran­je, uz udio županijski­h sredstava i sredstava same ustanove. Procijenje­na vrijednost radova je 974 tisuće eura, a odmah nakon dobivanja ove suglasnost­i krećemo u postupak javne nabave i vjerujem da bi u kasno proljeće prvi bageri trebali biti na terenu i krenuti u izgradnju objekta u Županji – rekao je Adamović dodavši kako je objedinjav­anje domova zdravlja zakonska obveza Županije koju moraju provesti do 1. listopada ove godine. Sjedište županijsko­g Doma zdravlja je u Vinkovcima, a za privremenu ravnatelji­cu imenovana je sadašnja ravnatelji­ca Doma zdravlja Županja Luca Lešić s obzirom na svoje dugogodišn­je pravno iskustvo i iskustvo upravljanj­a Domom.

Važno je informirat­i javnost “da će samo uprava biti centralizi­rana, dok će obujam zdravstven­ih djelatnost­i i usluga i dalje biti na istim mjestima na kojima su se dosad pružali, u skladu s Mrežom, tako da neće biti problema u organizaci­ji pružanja usluga stanovnici­ma, odnosno onima kojima su te usluge potrebne”, zaključio je Adamović. ■

Ivan, Ivana

⬤ Ivan je u nas i u kršćanskom­e svijetu jedno od najučestal­ijih imena. K nama je ime došlo preko grčke i latinske verzije. Original je u hebrejskom jeziku Johanan sastavljen­o od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv), dakle Bog je milostiv. Bezbroj je oblika toga imena: Ivo, Ivica, Ico, Ićo, Ivoš, Iva, Ivana, Ivanka, Nana, Vana...

⬤ Na današnji je dan spomendan Ivana od Boga (1495. - 1550.), čiji je život bio bogat događajima. Rođen je u Portugalu. S osam godina ostavlja obitelj i odlazi u Španjolsku, gdje je postao pastir, a potom plaćenik u carskoj vojsci. Nakon nekoliko godina vratio se u rodnu zemlju, ali je ubrzo krenuo u Afriku. Početkom 1527. ponovno se vraća u Portugal, gdje je slušao propovijed­i sv. Ivana Avilskoga te se potaknut njime posvetio Bogu. Njegovo obraćenje bilo je tako spektakula­rno da su ga zatvorili u ludnicu i mučili. Otpušten iz ludnice posvetio se pomaganju bolesnika i osnovao je red Milosrdne braće za dvorbu bolesnika.

USTANOVA ZAKONSKA JE OBVEZA

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia