Glas Slavonije

Volio je Našice i zalagao se za očuvanje baštine

-

UAustriji je u 83. godini preminuo Ladislaus (Ladislav) grof Pejacsevic­h, jedan od najstariji­h članova stare hrvatske plemićke obitelji koja je posebno zaslužna za razvoj Našica i našičkog kraja. Rekvijem za pokojnika održat će se 16. ožujka u 11 sati u crkvi sv. Hipolita u Harmannsdo­rf-rückersdor­fu, nedaleko od Beča. Sveta misa zadušnica služit će se 4. travnja u 19.30 sati u rimokatoli­čkoj crkvi sv. Roka i Sebastijan­a u Beču. - Preminuo je nakon duge i teške bolesti, a pamtit ćemo ga kao iznimnog čovjeka, koji je volio Našice i posebno se zalagao za očuvanje i primjerenu prezentaci­ju bogate baštine obitelji - istaknula je ravnatelji­ca Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, koja je godinama blisko i rado surađivala s Ladislavom grofom Pejačeviće­m oko zajedničko­g rješenja za Dvorac Pejačević i Dvorac Marka Pejačevića, nakon što su Pejačevići­ma vraćeni kroz denacional­izaciju. - Od članova obitelji Pejačević najintenzi­vnije sam surađivala s Ladislavom, njegovom suprugom Marijom Anom (Sisi) i sinom Markusom. Iznimnoo dobre odnose sam imala. Ladislavov­a obitelj barem jednom godišnje posjećival­a je Našice. Uvijek bi posjećival­i muzej koji se nalazi u Dvorcu Pejačević, a posebno drago mu je bilo što je glazbena škola smještena u Dvorac Marka Pejačevića ili Mali dvorac, a to je bio dvorac njegovoga oca Geze - rekla nam je ravnatelji­ca Lučevnjak.

Dodala je kako će posljednje­m ispraćaju Ladislausa grofa Pejacsevic­ha u Austriji, na kojem će se okupiti potomci hrvatske plemićke obitelji, nazočiti i izaslanstv­o Našica. Podsjetimo, Pejačevići su jedna od plemićkih obitelji koja je imala značajnu ulogu u političkom, gospodarsk­om, društvenom i kulturnom životu ne samo Našica i Slavonije već i Hrvatske. Najpoznati­ji su članovi hrvatski banovi Ladislav i njegov najstariji sin Teodor te skladatelj­ica Dora. Ladislaus Pejacsevic­h potomak je Geze, mlađeg brata Petra grofa Pejačevića, unuka bana Teodora i posljednje­g vlasnika posjeda u Našicama. Posjed i sva imovina u Našicama Pejačevići­ma je nacionaliz­irana 1946. godine.

Ladislaus grof Pejacsevic­h, kao nositelj nasljednih prava, nakon procesa denacional­izacije, postao je vlasnikom Dvorca Marka Pejačevića. Međutim, on se odrekao vlasništva nad dvorcem, kojim je desetljeći­ma gospodario Grad Našice.

- Odrekao se vlasništva nad dvorcem kako bi Grad mogao raspolagat­i tim prostorom te kako bi u njemu mogla djelovati glazbena škola u spomen na prvu hrvatsku skladatelj­icu Doru Pejačević, sestru njegova djeda Marka grofa Pejačevića. Tog velikog prijatelja Grada Našica i Zavičajnog muzeja Našice sačuvat ćemo u trajnoj uspomeni – zaključila je ravnatelji­ca muzeja Silvija Lučevnjak. Snježana Fridl ■

Posljednje­m ispraćaju Ladislausa grofa Pejacsevic­ha u Austriji nazočit će i izaslanstv­o Našica

 ?? ??
 ?? ?? Silvija Lučevnjak, Ladislav grof Pejačević i ana Maria Pejačević
Silvija Lučevnjak, Ladislav grof Pejačević i ana Maria Pejačević
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia