Glas Slavonije

Čisti se dno jezera, bit će spremno za kupališnu sezonu

Završava i obnova Dječjeg vrića “Palčić”, koji će moći primiti 153 djece. Otvara se u rujnu

- Vladimir Grgurić

Uzavršnoj je fazi najveći gradski i županijski projekt ''Jezero Hercegovac - Ružica grad'', sanitarni čvorovi su već prije završeni, izgrađeni su i uređeni bungalovi, sportski tereni čekaju opremu, a u završnoj je fazi i izgradnja i opremanje centralne građevine Škole u prirodi. - U tijeku su intenzivni radovi na unutrašnjo­sti naše centralne građevine ili Edukativno­g centra, negdje smo na 70 % izvršenost­i gradnje. Čeka nas još dodatno opremanje, multimedij­a i sve ostalo što takav objekt mora imati. Čeka nas i uređenje okoliša, ima tu još dosta zahvata i očekujemo da će sve biti završeno do kraja godine, ali ove turističke sezone još neće biti spremno za uporabu – kazao je gradonačel­nik Saša Rister pri obilasku gradilišta.

- Četrnaest bungalova koji mogu primiti 28 osoba izgrađeno je i opremljeno, a u tijeku je procedura za tehnički pregled i uporabnu dozvolu. Za ovo će se dobiti uvjetna uporabna dozvola jer su bungalovi spojeni na centralnu građevinu, odnosno spojena je infrastruk­tura, pa dok ne prođe tehnički pregled centralne građevine, nećemo potpunu dobiti ni za bungalove. Još ne znam hoće li bungalovi biti u funkciji ove sezone, a raduje nas da imamo jako puno upita čak iz nekoliko zemalja Kanade, Njemačke i drugih - uglavnom naših ljudi koji bi htjeli posjetiti rodni kraj i boraviti na jezeru. Moram reći i to da ćemo i centralnu građevinu i bungalove kada sve bude završeno ponuditi u koncesiju. Najvažnije je da će Orahovica imati novih 84 smještajni­h kapaciteta – rekao je Rister.

Na jezeru je u tijeku uređenje dna kako bi kupalište bilo spremno na nadolazeću sezonu.

- Moramo prvo izmuljiti jezero, oprati zidove, okrenuti batudu i navesti novu gdje nedostaje. Prošle godine nam je zbog poplave u jedan dio plićaka ušlo jaku puno mulja pa ćemo sada to sanirati i učiniti sve da se to ne ponovi. Čeka nas i uređenje dijela okoliša oko jezera, a kada to riješimo, negdje iza Uskrsa kreće punjenje jezera, za koje je potrebno oko mjesec dana. Sanitarni čvorovi već su prošle godine bili u funkciji, a pred nama je njihovo dodatno opremanje, kao i opremanje novih sportskih terena, što bi trebalo biti gotovo do kraja travnja - zaključio je Rister.

Grad provodi i druge vrijedne projekte, tako je pri završetku rekonstruk­cija Dječjeg vrtića "Palčić".

- Kako znamo, 2021. započeli smo projekt i evo već tri godine sve ovo traje. Bili smo u koroni, rat u Ukrajini uvjetovao je nevjerojat­no podizanje cijena, problemi s izvođačem, ali sve smo nekako uspjeli posložiti i evo bližimo se kraju ove rekonstruk­cije. Radovi su gotovi, ostao je samo još dio opremanja. Imat ćemo kapacitet za 153 djece, pa očekujem da će sva djeca koja se prijave biti i primljena u vrtić. Polazak u novi vrtić očekujem u rujnu – kaže gradonačel­nik Rister. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia