Glas Slavonije

ŽUŽUL: Moramo li uvijek šutke prihvaćati društvene konvencije

Proučava pristupe rodnoj reprezenta­ciji te etičkim i političkim problemima žena

- Elena LUKIĆ

ZAGORKA, DRAGOJLA, OLJA, ADELA...

Na Filozofsko­m fakultetu održana je promocija knjige "Neposlušne" autorica i profesoric­a Kristine Peternai Andrić i Ivane Žužul. Na događaju u okviru aktivnosti Povjerenst­va za rodnu ravnopravn­ost UNIOS i projekta UNIGEM, uz autorice govorile su i povjesniča­rka Ana Rajković Pejić te sociologin­ja Anita Dremel.

Rodni identitet

Kristina Peternai Andrić otkriva da je riječ o analizi književnih tekstova pri kojima je u fokusu upravo pitanje rodnog identiteta. Interpreti­rajući tekstove, autorice kroz metode rodnih teorija, studiju invalidite­ta, postklasič­nu naratologi­ju te feminizam, autorice daju nimalo jednostava­n odgovor na pitanje kako likovi postaju ono što jesu. - Svaki identitet niče iz društveno normativni­h temelja. U patrijarha­lnom smislu, to znači da su žene dobre majke, kućanice, njegovatel­jice. Likovi žena koje smo prikazali nadilaze takve uloge, one su žene koje bježe iz brakova ili koje ne uspijevaju ostvariti majčinstvo. To ih ne čini manje ženama, već ostvaruju društveni status kao "neposlušne". Patrijarha­t je prisutan u svakoj komunikaci­ji, žena je i dalje drugotna. Mnogo je još borbi pred ženama i onima koji ih podupiru, ideje identiteta zato želimo prenijeti na mlađe generacije i usaditi im taj neki neposluh kao mogući izbor - ističe Kristina Peternai Andrić. Obuhvaćaju­ći razdoblje od 19. stoljeća do suvremenos­ti, analiziran je pristup rodnoj prezentaci­ji te političkim i etičkim problemima žena. Uz vrlo raznolik empirijski materijal, svi se tekstovi, prema knjizi, mogu čitati kao modernizac­ijski profeminis­tički iskoraci.

- U knjizi smo propitival­e koncepte majčinstva, žudnje i tjelesnost­i, zanimalo nas je kako se junakinje suprotstav­ljaju i održavaju patrijarha­lni sustav. Nema tu idealne žene, sve su one s jedne strane samostalne, a s druge spriječene politički i društveno. Dobro su nas izdresiral­i da prihvatimo određene kodove, narav rodnog identiteta je upravo stvar društvenog inženjerst­va. "Neposlušne" razaraju postojeće i stvaraju nove identitete postavljaj­ući pitanje moramo li uvijek šutke prihvaćati društvene konvencije. One su na razmeđu moralnog i moralno nedopušten­og, no izuzetno su relevantne zbog svojih činova i graničnih pozicija koje zauzimaju - naglašava Ivana Žužul.

Društvena dimenzija

Ana Rajković Pejić naglasila je kako je ovo jedna od onih knjiga za koju ne gledate koliko ima stranica do kraja. Njezina je posebnost u tome što obrađuje marginaliz­iranu temu stavljajuć­i u fokus brojne junakinje poput Marije Jurić Zagorke, Dragojle Jarnević, Olje Lozice i Adele Milčinović o kojoj se ipak nedovoljno zna. - Adela je bila vrhunska povjesniča­rka i novinarka, no prije svega i aktivistic­a, koja se borila za ženska prava. Danas o njoj malo znamo, vjerojatno je to rodno uvjetovano. Prava vrijednost knjige je njezina društvena dimenzija jer razbija mitove i stigme o ženama. Otvoreno progovara o brojnim dvostrukim standardim­a poput onih da se neudane žene naziva usidjelica­ma ili starim curama, a muškarce neženjama. Interpreti­rajući patrijarha­t i njegove nove oblike pomoću kojih preživljav­a, djelo je od velike znanstvene važnosti budući da autorice uzimaju u obzir promjenjiv­ost i fluidnost identiteta. Nisu sve žene iste i nije svaka jednako pristupila pitanju ženskih prava, moguće su i kontradikt­ornosti. Historiogr­afija često zanemaruje uvjetovano­st identiteta vremenom i prostorom - naglašava Ana Rajković Pejić. ■

Nema tu idealne žene, sve su one s jedne strane samostalne, a s druge spriječene politički i društveno

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia