Glas Slavonije

U 96 godina nagrade samo je 16 posto žena dobitnica

Najviše Oscara osvojila je Edith Head: 8 za kostimogra­fiju, a kad je riječ o glumicama, rekord drži Katharine Hepburn

- Tanja KVORKA Sandra Hueller

32 POSTO NOMINIRANI­H, KAO I 2021.

Među nominirani­ma za Oscara ove je godine 32 posto žena, što je izjednačen broj s rekordom nominirani­h žena koji je postignut 2021. godine, pokazala je studija dr. Stacy L. Smith iz Annenberg Inclusion Initiative, objavila je Adobe Foundation.

Jedna nominacija

Dvadeset posto nominirani­h u 19 kategorija za igrani film dolazi iz inače zanemariva­nih rasnih i etničkih skupina, što je treći rezultat u povijesti iza 24 posto 2021. i 21 posto 2019. godine. Ove godine Afroamerik­anke čine 5,7 posto nominirani­h, a najviše ih je bilo 2021. godine, 11 posto. U 96 godina od kako se dodjeljuju Oscari, žene čine 17 posto nominirani­h, a od toga šest posto je iz zanemariva­nih rasnih i etničnih skupina. Kad je riječ o dobitnicim­a Oscara kroz povijesti, samo 16 posto su žene dobitnice. Novi dodatak studije ove godine je statistike o tome koliko je osoba dobilo po nekoliko nominacija. Žene puno češće od muškaraca dobiju samo jednu nominaciju: 70 posto žena bilo je nominirano samo jedamput, u odnosu prema 60 posto muškaraca.

Najviše Oscara kad je riječ o ženama osvojila je Edith Head: njih osam, sve za kostimogra­fiju. Ona je svojim kreacijama definirala stil klasičnog Hollywooda radeći za hitove studija Paramount i Universal. Kad je riječ o glumicama, najviše kipića osvojila je Katharine Hepburn, njih četiri, sve za najbolju glavnu glumicu. Ona time drži rekord među svim glumcima, jer nijedan muškarac ju još nije nadmašio. Ukupno je 44 glumaca i glumica osvojilo dva ili više Oscara u glumačkim kategorija­ma. Trostruka dobitnica Oscara Meryl Streep drži rekord s najviše nominacija za glumu, sa njih 21. Te je nominacije dobila u rasponu godina od 1979. za "Kramer protiv Kramera" do 2018. godine za "The Post". Još jedna trostruka dobitnica Oscara za glumu je i Francis Mcdormand, a posebno dostignuće u svojoj biografiji ima novozeland­ska scenaristi­ca Fran Walsh koja je ušla u povijest osvojivši tri Oscara na jednoj dodjeli. Nagrađena je kao scenaristi­ca, producenti­ca i jedna od autorica glazbe na soundtrack­u filma "The Lord of the Rings:

The Return of the King".

Dob žena koje su osvajale Oscare vrlo je raznolika. Naime, od 1929. do 2022. prosječna dob dobitnica u kategoriji najbolje sporedne glumice je 50 godina, a u kategoriji najbolje glavne glumce znatno je niža i iznosi 37 godina. Najmlađa glumica koja je osvojila Oscara bila je Tatum O'neal, koja je svoju nagradu dobila kad je imala deset godina 1974. za ulogu Addie Pray u filmu "Paper Moon". Najstarija dobitnica Oscara je Ann Roth, koja je imala 89 godina kad je nagrađena za kostimogra­fiju na filmu "Ma Rainey's Black Bottom". Najmlađa glumica nominirana za Oscara za najbolju glavnu glumicu je Quvenzhane Wallis, koja je imala šest godina kad je 2012. tumačila lik Hushpuppy u filmu "Beasts of the Southern Wild" redatelja Benha Zeitlina.

Kad je riječ o režiji, žene su morale čekati sve do 2010. godine kad je Kathryn Bigelow ispisala povijest i postala prva koja je nagrađena za režiju, i to za film "The Hurt Locker". Treba dodati da je ona bila tek četvrta žena ikad nominirana za Oscara za režiju. Prvu nominaciju su čekale 47 godina i dočekale kad je 1975. za režiju filma "Seven Beauties" nominirana Lina Wertmüller. Uslijedile su nominacije za redateljic­e Jane Campion za "The Piano" 1993. i Sofiju Coppolu za "Lost In Translatio­n" 2003., a potom Bigelow. Nakon nje, nominirane su redateljic­e: Greta Gerwig za "Lady Bird" (2017.), Emerald Fennell za "Promising Young Woman" (2021.) i Chloé Zhao za "Nomadland" (2021.).

Sestre dobitnice

Filmovi u režiji žena su samo 16 puta bili nominirani u kategoriji najboljeg filma, a samo tri od njih su i dobili Oscare kao najbolji: "The Hurt Locker", "Nomadland" i "CODA" u režiji Sian Heder 2021. Ove je godine za najbolji film u utrci film Sarahe Polley "Women Talking". Od 1929. do 2018. nijedna žena nije bila nominirana za Oscara za kameru. Tada je nominaciju dobila Rachel Morrison za "Black Panther", a nakon nje tu čast su imale Ari Wegner 2022. za "The Power of the Dog" i Mandy Walker 2023. za "Elvis". Ni jedna od njih nije nagrađena.

Kad je riječ o filmskoj glazbi, prva žena koja je nominirana u toj kategoriji bila je Angela Morley 1974. za glazbu na filmu "Mali princ". Od tada su Oscara za glazbu osvojile Marilyn Bergman za "Yentl" (1983.), Rachel Portmanza "Emma" (1996.), Anne Dudley za "The Full Monty" (1997.) i Hildur Guðnadótti­r za "Joker" (2019.).

Zanimljivo je da su u povijesti Oscara postoje i sestre dobitnice: Joan Fontaine za "Suspicion" (1941.) i Olivia de Havilland za To "Each His Own" (1946.) i "The Heiress" (1949.).

Za kraj jedan poseban podatak: jedina žena koja je osvojila Oscara glumeći muškarca bila je Linda Hunt, za film “Godina opasnog življenja” 1983. Da stvar bude još bizarnija: bila je Amerikanka koja je glumila muškarca kinesko-australsko­g podrijetla. ■

Kad je riječ o režiji, žene su morale čekati sve do 2010. kad je Kathryn Bigelow ispisala povijest

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia