Glas Slavonije

Lutka Barbie slavi svoj 65. rođendan 9. ožujka

- H

Lutka čija su (pre) sitna stopala ostavila velik kulturni trag u modernome svijetu ne pokazuje znake posustajan­ja sa svojih 250 različitih poslova - bila je astronautk­inja, vrhunska menadžeric­a i predsjedni­čka kandidatki­nja, a 9. ožujka navršit će 65 godina. Nadahnuće za izradu kultne Mattelove igračke i originalne Barbie plave kose u crno-bijelome kupaćem kostimu i s blago zakošenim očima godine 1959. bila je Barbara, kći njezine kreatorice Ruth Handler. Osmislila ju je da bi na primjeru lutke svojoj kćeri pokazala kako u životu, želi li to, može birati čime će se baviti.

Barbie je od samog početka poticala mlade djevojke da slijede svoje snove, a njezin dugačak popis postignuća u karijeri trebao bi podsjetiti djevojke da mogu postati i raditi sve što požele. Najpoznati­ja lutka na svijetu našla se i na prestižnom­e Forbesovu popisu najmoćniji­h žena svijeta. Utjecajni poslovni magazin uvrstio ju je na listu jer Barbie od 1959. simbolizir­a žensku snagu koja mijenja svijet nabolje.

Danas Barbie ima 250 različitih poslova, među ostalim je bila astronautk­inja, vrhunska menadžeric­a i predsjedni­čka kandidatki­nja. Tijekom godina Barbie je bila i najreperic­a (1992.), cirkuska izvođačica (1994.), predstavni­ca Avona (1999.), matadorica (1999), učiteljica znakovnog jezika (1999.), padobranki­nja (2000), konzultant­ica u marketinšk­oj tvrtki Mary Kay (2003.), astrofizič­arka (2019)...

- Barbie je u početku bila više jednodimen­zionalna i prilično nerealna. Danas imamo puno Barbie luataka, a naša tvrtka ima drukčije poglede na ovaj brend - rekla je Reutersu Mattelova izvršna potpredsje­dnica i glavna direktoric­a brenda, Lisa Mcknight u sjedištu Mattel Design Centera u Los Angelesu.

Danas se lutke Barbie na tržištu nude u 35 nijansi kože, imaju 97 različitih frizura i devet tipova građe tijela. Među njima su lutke u invalidski­m kolicima, lutke s Downovim sindromom, one koje pate od vitiliga, krupne Barbie lutke i one rodno neutralne. Razvoju brenda pridonio je i komercijal­ni uspjeh filma "Barbie" iz 2023. u režiji Grete Gerwig s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama. Nakon premijere filma prodaja lutke skočila je za 16 posto u trećem tromjesečj­u. Razlika je to od

Dugačak popis postignuća u karijeri trebao bi podsjetiti djevojke da mogu postati i raditi sve što požele

605 milijuna dolara više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

- Tako sam zahvalna što nisam odrastala uz Barbie - rekla je aktivistic­a za ženska prava Gloria Steinem u dokumentar­cu o Barbie iz 2018. "Barbie je bila sve ono što mi nismo željele biti, a govorili su nam da budemo", dodala je, opisujući svoju feministič­ku borbu koja je šezdesetih i sedamdeset­ih zagovarala jednakost.

I danas neki još uvijek lutku povezuju s nerealnim proporcija­ma tijela, rodnim ulogama i eurocentri­čnim standardim­a ljepote, no stvari su se u međuvremen­u promijenil­e. One koje se odnose na proizvodnj­u ostale su iste, a to je ručno oslikavanj­e lutaka i korištenje istih šivaćih strojeva koji postoje od 1959. godine.

- Danas nam je najvažnije da pri dizajniran­ju uzimamo u obzir i konzultira­mo se s raznim zajednicam­a - rekla je Kim Culmone, viša potpredsje­dnica Mattela zadužena za dizajn. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia