Glas Slavonije

Primiriti riječki početni val i mirno čekati svoju priliku

Osječani su u dosad odigranih 17 utakmica na Rujevici pobijedili samo - dvaput

- Dalibor Keler

Inakon derbija - derbi. Nogometaši Osijeka prošlog su vikenda zakinuli jednog od pretendena­ta na titulu, a u nedjelju ih čeka okršaj s liderom prvenstva Rijekom, na njezinoj Rujevici.

Nastup Bijelo-plavih protiv Dinama vratio im je krv u obraze. Stav i način na koji su igrali bio je točno onakav kakav se od njih očekuje u svakoj utakmici. No ove smo sezone već naučili kako je od osječke momčadi teško očekivati ponavljanj­e dobrih partija iz kola u kolo. Uglavnom bi bljesnuli, pa se već u sljedećem susretu ugasili, a posebno su im ove sezone problem gostovanja.

Ponoviti Dinamo

Rijetke su bile gostujuće utakmice u kojima je igra Osijeka mogla dobiti prolaznu ocjenu. Uvijek je nešto nedostajal­o. Ako je napad bio raspoložen i raspucan, obrana je bila vrlo darežljiva za suparnika. Ako bi obrana bila stabilnija, napad bi posve zakazao i tako se to izmjenjiva­lo. Jedino je u posljednje vrijeme na Poljudu u pobjedi nad Hajdukom postojao željeni balans. Obrana je bila čvrsta, a napad je funkcionir­ao pristojno i eto odmah pobjede. Što očekivati od susreta na Rujevici? Prije svega treba pronaći način kako se othrvati početnom naletu koji Rijeka prakticira na svom terenu. To se pokazalo ključnim u više njezinih domaćih utakmica, jer tko god je uspio amortizira­ti taj prvi napadački val, poslije je Rijeci uspio napraviti prilične probleme jer se i ona s vremenom ugasi. Druga stvar na koju itekako treba obratiti pozornost jesu prekidi. Pašalić je vrlo neugodan izvođač, pa Rijeka dobar dio svojih pogodaka postiže na taj način. Naravno, ako se želi postići pozitivan rezultat, mora se razmišljat­i i o slabostima koje suparnik ima u obrani. Neke su utakmice pokazale kako Rijeka može biti ranjiva na svom terenu, pa će trener Zoran Zekić vjerojatno iz tih susreta pokušati izvući ono što smatra korisnim. - Trebamo biti na istoj razini igre kao protiv Dinama. Posebno kada su napadačke akcije u pitanju, jer smo u tom susretu razradili dosta dobrih akcija iz kojih smo stvarali prilike, koje su,nažalost, ostale neiskorišt­ene - kaže Zekić.

Rujevica i nije najsretnij­i stadion za Bijelo-plave. Naime, u 17 dosad odigranih utakmica Osijek je pobijedio samo dvaput, a jednu od tih pobjeda potpisuje baš Zoran Zekić. On je s Osijekom tamo slavio u listopadu 2017., a trebalo je proći gotovo pet godina do nove pobjede Bijelo-plavih. Dogodila se u rujnu 2022., kada je trener bio Rene Poms, a Osijek je zabilježio jednu od najuvjerlj­ivih pobjeda uopće, u Rijeci jer je slavio sa 3:0. Samo je jedna pobjeda bila još uvjerljivi­ja, ona se dogodila na Kantridi u listopadu 2010., kada je Osijek slavio 5:1, a u tom trijumfu sudjelovao je i današnji kapetan Vedran Jugović.

Težak život bez Ramona

No pustimo sad prošlost,r za Bijelo-plave je daleko važnija sadašnjost, koja ne donosi dobre vijesti uoči putovanja na Kvarner. Morat će Osijek tako bez svoje prve violine Ramona Miereza, koji ima velik utjecaj na način igre. O Ramonovoj radnoj etici i agresivnos­ti, koja vjerojatno i u snovima proganja sve suparničke stopere u Supersport HNL-U, ne treba trošiti riječi, a uz to je Argentinac vodeći strijelac lige. Kao takav teško će biti nadoknadiv, ali koga nema, bez njega se može i mora.

- Pokazale su neke prijašnje utakmice koliko nam je život bez Ramona težak. No morat ćemo se snaći, pa nećemo se zbog toga valjda unaprijed predati - kaže Zekić.

Adut iz rukava mogao bi biti Ladislav Almaši, koji je još uvijek novost za suparničke obrane, što bi se možda moglo iskoristit­i u ovom slučaju. Opet, kada ideš u goste lideru prvenstva, nepotrebno je pričati o pojedincim­a jer u takvim utakmicama dobar rezultat može ostvariti samo - momčad. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia