Glas Slavonije

Nikad Mučnija atmosfera

- Danijel Pranjić bivši “kocaksti”

pa su naši igrači ostali ležati u suzama na terenu Ernst-happel stadiona. U sjećanju nam je ostala misao tada 20-godišnjeg Ivana Rakitića, koji promašio jedanaeste­rac: "Ovo mi se dogodilo sada i više neće nikada. Nikada više neću promašiti jedanaeste­rac za Hrvatsku." Ispala je proročansk­a jer znate tko je bio čovjek koji je na SP-U u Rusiji 2018. pucao posljednje penale i vodio Hrvatsku do finala. No te večeri slika je bila drukčija, tužne kolone navijača kretale su prema Hrvatskoj jer propustili smo veliku priliku. Usput, Nijemci koje smo pobijedili u skupini završili su u finalu, gdje su izgubili od Španjolske. Ožiljci tog nevjerojat­nog poraza ostali su još dugo bolni i otvoreni. Nismo se uspjeli plasirati na SP 2010., a na kasnijim Eurima i Sp-ovima doživljava­li smo razočaranj­e za razočaranj­em.

Je li ta tužna bečka noć bila krivac za kasnije muke ili se tada "u krvi i suzama" rodila snaga koja će deset godina poslije Hrvatsku odvesti do zvijezda na SP-U u Rusiji? ■

Najteži trenutak moje karijere je utakmica protiv Turske u Beču. Poveli smo i mislili smo da smo u polufinalu. No Turci su nam zabili gol, a onda oni penali. Ta generacija je trebala otići do kraja, bili smo spremni za veliki rezultat. Ali to je nogomet, nepredvidl­jiv je. Taj trenutak dekoncentr­acije obilježio je naše karijere, bilo je suza, tuge, bilo je teško zaspati. Bilo je se i teško vratiti na pobjedničk­e staze, uspjeli smo u tome, napravili smo dobre karijere i to igrača čini pobjedniko­m. Nakon takvih stvari se naučiš ustati. Ta utakmica me uvijek progoni, definitivn­o najbolniji trenutak karijere.

Kolega Dalibor Keler bio je u Beču, a članovi sportske redakcije “Glasa” u Ulici Hrvatske Republike radili su svoj uobičajeni posao. Kada su na programu velika natjecanja, naravno, više je i posla, u redakciji se znalo ostati do dugo u noć, posebice kada igra Hrvatska. Tu večer smo čekali izvješće s utakmice, sređivali stranice na kojima su bili događaji s Eura i naravno gledali utakmicu. Nakon što je Klasnić u 119. minuti zabio za vodstvo Hrvatske, nastao je urnebes, počeli su se smišljati naslovi za veliku pobjedu. Krenulo je veselje, kako u redakciji, tako i na ulicama Osijeka. Kroz prozor smo gledali kako ekipe ulaze u automobile, trube i spremaju se za karusel po gradu. No brzo su automobils­ke trube zašutjele, kao što smo zašutjeli i mi u redakciji. Nakon pogotka Semiha Sentürka više nikom nije bilo do razgovora, do posla, ni do čega... Nikada prije, a ni poslije toga u sportskoj redakciji “Glasa” nije vladala takva mučna atosfera kao te večeri 20. lipnja 2008. Sa zbrkanim mislima, u razočaranj­u i tišini svatko je završio svoj posao, stranice su poslane u rotaciju, ponoć je odavno prošla kada smo krenuli kućama. I da, sjećam se, nitko nije imao snage ni za pozdrav. Kroz godine smo zajedno odradili mnogo velikih natjecanja, puno važnih hrvatskih mečeva, kako u ekipnim tako i pojedinačn­im sportovima, ali nikada nismo radili u mučnijoj atmosferi negoli nakon tog poraza od Turske. I. Li.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia