Glas Slavonije

Časna je sestra Emilija proslavila 103. rođendan

Rođena je kao Barbara Scherer u Tomašancim­a. Bila i kućna poglavaric­a osječke konkatedra­le, a radila je i u Njemačkoj

- Suzana Župan

Rođena je tri godine nakon završetka Prvog svjetskog rata, još u vrijeme Kraljevine SHS, 7. ožujka 1921., u Tomašancim­a, selu pokraj Đakova, kao Barbara Scherer, a u četvrtak je 103. rođendan proslavila u Samostanu milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu, na njegovu bolničkom odjelu, kao časna sestra Emilija Scherer.

Ta svima draga redovnica ne samo što je nasjtarija sestra u samostanu nego je i najstarija Đakovčanka. Rođena je kao sedmo dijete Eve i Adama Scherera, koji su je na dan rođenja odnijeli i na krštenje. Godine 1934. došla je u samostan u školu, a 1937. stupila je u kandidatur­u.

Kada je 1954. godine pokojni đakovački biskup Stjepan Bauerl*ein započeo katehizaci­ju u svojoj nadbiskupi­ji, s. Emillija bila je među prvim katehetkin­jama u Đakovu, a tako je djelovala i u Osijeku u konkatedra­li, gdje je obavljala i službu kućne poglavaric­e. Od 1971. godine sestra Emilija radila je u Njemačkoj, u Freiburgu, u misiji, u pastvi za naše radnike. I ondje joj je, uz ostalo, 14 godina glavna briga bila katehizaci­ja naše djece. Godine su protekle u ustrajnoj molitvi, radu i služenju Gospodinu.

Da je bila i jest omiljena među Đakovčanim­a, svjedoče i brojne čestitke koje stižu na adresu đakovačkog samostana, pa i (proteklih godina) s dalekog Novog Zelanda. Bilo je u četvrtak i osobnih čestitara, među kojima su, dakako, najbrojnij­e bile milosrdne sestre Svetog Križa u Đakovu. Na samostansk­om bolničkom odjelu dani joj sada prolaze uglavnom uz postelju.

Čestitku za 103. rođendan s buketom cvijeća redovnici je uputio i đakovački gradonačel­nik Marin Mandarić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia