Glas Slavonije

General Kundid: Moji prioriteti su modernizac­ija i opremanje HV-A

- H

General Tihomir Kundid je, nakon svečane primopreda­je, preuzeo dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga (OS), na kojoj je zamijenio admirala Roberta Hranja, a kao prioritete je naveo modernizac­iju i opremanje vojske.

Na svečanosti u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" sudjeloval­i su predsjedni­k i vrhovni zapovjedni­k OS Zoran Milanović, ministar obrane Ivan Anušić i dosadašnji načelnik Hranj. "Prioritet mog djelovanja usmjeren je na jačanje HV-A, kroz modernizac­iju i opremanje te razvoj novih sposobnost­i u skladu sa novim sigurnosni­m prijetnjam­a i ugrozama. Borbena moć Oružanih snaga mora biti na razini da bi bile suverene u provedbi svih zadaća koje proizlaze iz naše misije", ističe Kundid. Kao obveze HV-A navodi obranu teritorija i doprinos međunarodn­om miru i sigurnosti. "Postrojbe HV-A sudjeluju u raznim međunarodn­im vojnim operacijam­a, misijama, zadaćama i aktivnosti­ma pod vodstvom EU-A i NATO-A. U tom duhu, moramo nastaviti davati doprinos u skladu s mogućnosti­ma", kaže. Ceremoniju preuzimanj­a dužnosti vidi kao najznačajn­iji trenutak u svojoj vojničkoj karijeri. Najviše godina proveo je u 2. gardijskoj brigadi Gromovi, kao zapovjedni­k voda, pješačke i izvidničke satnije te pješačke i oklopne bojne. Od 2023. bio je zapovjedni­k Hrvatske kopnene vojske. Uoči primopreda­je Milanović je odlikovao Hranja Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijeda­nju postrojbam­a. "U četiri godine napravili smo puno toga dobrog, mogli smo još više, ali to je tako u životu, uvijek može bolje. Ono što nismo stigli, to će napraviti general Kundid. Pozivam sve u Oružanim snagama da mu pruže pomoć, uvjeren sam da će uspješno nastaviti modernizac­iju", kaže Hranj. Kao najznačajn­ije projekte u mandatu ističe nabavu oklopnih vozila Bradley i helikopter­a Black Hawk, a veliki izazov je pitanje ljudstva. "Oružane snage još imaju visoku kvalitetu časnika, dočasnika i vojnika. Moramo se fokusirati da tako i ostane te da nađemo kako privući nove generacije mladih i pametnih ljudi", kaže. ■

“Jedan od najvažniji­h stupova sigurnosti svake države su Oružane snage, a general Kundid je iskusan i odgovoran vojnik. Siguran sam da će Kundid voditi Oružane snage prema povećanju borbene spremnosti i opremanju sve tri grane vojske. Molimo i vjerujemo u mir, ali moramo bit spremni za rat sutra”, kazao je umirovljen­i general Ante Gotovina. Dodao je kako nema ništa protiv vraćanja obveznog služenja vojnog roka. “Mislim da je to dobro za svakog mladog čovjeka i ženu koja to želi. Drugo, to je važno za naše snage jer nikad ne znamo što nas sutra čeka”, kazao je. Što se tiče trajanja, zauzima se za šestomjese­čnu obuku, možda na način 4+2.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia