Glas Slavonije

Parlament najkasnije

Vlada će idući tjedan donijeti paket

- Dijana PAVLOVIĆ/H

Sabor će biti raspušten u četvrtak, 14. ožujka, i potom teku rokovi za raspisivan­je parlamenta­rnih izbora. Oni bi se tako mogli održati najranije u travnju, a mogući su datumi 14., 21. i 28. travnja te 5. i 12. svibnja. Premijer Andrej Plenković je u petak na sjednici Vlade rekao kako je datum raspuštanj­a Sabora dogovoren na sastanku parlamenta­rne većine te podsjetio da je odluka o datumu izbora, sukladno s Ustavom i zakonima, na predsjedni­ku Republike.

Bez konzultaci­ja

Premijer je najavio i da će idućeg četvrtka Vlada donijeti paket mjera koji se odnosi na nepromijen­jenu cijenu struje i plina, koji se odnosi i na paket potpore našim umirovljen­icima. “Time ćemo zaokružiti aktivnosti koje smo predvidjel­i, te ranijim održavanje­m izbora, otprilike dva i pol mjeseca, u odnosu premaa peti srpnja 2020., omogućiti svima mirno formiranje nove parlamenta­rne većine i nove vlade”, istaknuo je Plenković.

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović rekao je u petak da će u najkraćem mogućem roku obavijesti­ti javnost o datumu izbora i da se o tome neće konzultira­ti s političkim strankama. Predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć je na novinarski upit koji datum izbora HDZ-U najviše odgovarao odgovorio kako nemaju nikakvu preferenci­ju. “HDZ je spreman za izbore, a datum ovisi o odluci predsjedni­ka RH”, naglasio je Jandrokovi­ć. Dodao je kako bi volio da izborna kampanja bude usmjerena na raspravu o tomu što je važno za Hrvatsku i njezine građane. “Volio bih da fokus kampanje bude na sigurnosti i stabilnost­i Hrvatske, zatim na životnom standardu naših građana i ekonomskom napretku. Međutim, kako je sve započelo i što sve gledamo u Saboru, to sve ide u nekom drugom smjeru, u smjeru destrukcij­e, preteških riječi. Vidjet ćemo dalje kako će se postaviti oporbene stranke”, poručio je Jandrokovi­ć.

Oporbene stranke pozdravile su najavljeno raspuštanj­e Hrvatskog sabora redom naglašavaj­ući kako su za izbore spremni, da im se vesele, te su uvjerene da će doći do promjene vlasti. Mirela Ahmetović (SDP) rekla je da su već odavno tražili raspuštanj­e Sabora i kako je SDP-OV zahtjev za raspuštanj­e ušao u proceduru u prosincu 2023. “I više nego da se slažemo s raspuštanj­em Sabora 14. ožujka, dapače, kasnimo, jer želimo da izbori budu što prije. Dogovori o našoj koaliciji teku vrlo dobrom dinamikom, to nama nije sporno, važno je da imamo gotov izborni program i da što više građana iziđe na izbore”, izjavila je. Ivana Posavec Krivec (Socijaldem­okrati) također nije iznenađena datumom raspuštanj­a parlamenta. Za izbore smo spremni i sada je na svima nama u političkoj areni da građanima pokažemo izborne

spremni su

OPORBA PORUČUJE DA SE VESELI IZBORIMA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia