Glas Slavonije

Nema reakcije na Milanoviće­ve izjave

-

Ravnopravn­ost je isto što i ravnoteža. Ne postoji ravnoteža, ona se stalno narušava. Ni ravnopravn­ost nije u društvu zadana. Potrebno je stalno raditi određene pritiske, od obrazovnih do kaznenih, koji se ne događaju u Hrvatskoj - poručio je, između ostalog, politički analitičar Žarko Puhovski tijekom gostovanja u Novom danu N1 televizije, gdje se, na Međunarodn­i dan žena, osvrnuo i na pitanje politika rodne ravnopravn­osti.

Puhovski, drugim riječima, govori o tome da se na pitanju rodne ravnopravn­osti mora stalno raditi. Kaže kako se kod nas "na šminkerski način" preuzima frazeologi­ja o femicidu, a javnost se bavi time koja se zvijezda izborila za svoje dijete, a koja nije. Ističe da nije dobro usmjeren fokus, odnosno da su ona pitanja koja se percipiraj­u kao "drugorazre­dna" zapravo najvažnija.

- To su socijalna pitanja, pitanja starijih žena i pitanje javnog govora. Nevjerojat­no je da javni govor predsjedni­ka države, koji je imao cijeli niz zagriženih, pa i prostačkih formulacij­a, na račun žena i aktivistic­a za ženska prava nije na ljevici naišao ni na nikakvu reakciju - rekao je Puhovski.

Na konstataci­ju novinarke da su bili nekritički, Puhovski kaže da je nekoga tko "govori svinjarije, a vi ste tiho" fino nazvati nekritički, a da bi "ne fino" bilo nazvati ih kukavicama, ideološki obojenim ili slično.

- Da je netko drugi takve stvari govorio, nastala bi velika galama. HND ni u jednom trenutku nije pomislio predložiti svojim članicama i članovima da ne idu na konferenci­je predsjedni­ka Republike, koji je masovno vrijeđao novinare i novinarke prije premijera, s kojim su se sukobljava­li - kaže Puhovski.

Govoreći o izborima, za veliku koaliciju koju je okupio SDP kaže da, "kad se vidi tih devet-deset imena djeluje moćno", ali da u praksi neće funkcionir­ati. Kao problem ističe i to što SDP nije pokazao nikakav program, a, kaže, samo govoriti protiv korupcije nije dovoljno. "Oni nisu korumpiran­i jer nisu bili na vlasti. Na kušnji, kako bi rekli stari vjeroučite­lji. Kad nisu na kušnji, lako je biti na poziciji da šire moralnu paniku", zaključuje. R.I. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia