Glas Slavonije

Odbijena je optužnica za ratni zločin, svjedok promijenio iskaz

- S.L.

Protiv Č.S. (67) odbijena je optužba za ratni zločin nad civilima u Vukovaru 1991. jer je jedini svjedok, na temelju čije ga se izjave za zločin teretilo, promijenio iskaz kada je slučaj došao do suda. Muškarac je uhićen krajem svibnja prošle godine i od tada je bio u istražnom zatvoru u Požegi. Nakon donošenja presude, sredinom veljače, odmah je pušten na slobodu.

Protiv 67-godišnjaka Županijsko državno odvjetništ­vo u Osijeku podignulo je optužnicu 9. listopada 2023., no veliki preokret dogodio se kada je predmet stigao na sud. Na raspravi održanoj 13. veljače tužitelj je odustao od kaznenog progona Č.S. jer je svjedok S.G., koji je ispitan na raspravi, kao jedini svjedok koji je u istrazi teretio optuženika za zlostavlja­nje civila, rekao da Č.S. nije zlostavlja­o civile. Ostali svjedoci o tome nisu imali saznanja, pa nije bilo moguće dokazati nikakvo kazneno djelo. Kako je optužba odbijena, svi nužni izdatci Č.S. i njegovih branitelja padaju na teret proračunsk­ih sredstava.

Dražen Srb, jedan od odvjetnika koji su branili 67-godišnjaka, kaže da se takav rasplet očekivao.

- Optužba je očekivano bila odbijena jer nije bilo nikakvih dokaza i tužiteljst­vo je korektno odustalo od progona - rekao nam je kratko poznati osječki odvjetnik i potvrdio kako će sada 67-godišnjak zatražiti naknadu štete za vrijeme koje je nevin proveo u pritvoru. Uz to može zatražiti i da mu se isplati izgubljena zarada jer je u vrijeme uhićenja imao svoju tvrtku, ali i naknada za duševne boli. Županijski sud Osijek nepravomoć­nom je presudom odbio optužbu kojom se 67-godišnjaka teretilo da je 15. rujna 1991. u Vukovaru tijekom oružanog napada JNA i srpskih paravojnih formacija na Sajmište, kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, suprotno pravilima međunarodn­og običajnog ratnog i humanitarn­og prava o zaštiti civila, kršio odredbe Ženevske konvencije. Teretilo ga se da je tijekom napada došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića u čiji se podrum sklonilo više civila, te da je zajedno sa Z.R., D.S., D.F., S.B. i još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih formacija pod prijetnjom oružjem istjerao na dvorište sve osobe iz podruma. Među njima bile su i O.D., D.K. s dvoje djece, u dobi od dvije i tri godine, te R.M. s dvoje 8-godišnje djece. Oslobođen je i optužbe da je potom muškarcima Z.M., I.T., P.T., D.R., J.M., P.Ž. i R.B. zapovjedio da legnu na zemlju licem prema tlu te da ih je na dvorištu pred ženama i djecom udarao rukama, nogama i kundakom po tijelu. Prema optužbi, kada je 8-godišnja djevojčica počela plakati, Z.R. je prokomenti­rao: "Pogledajte kako je lepa dok plače." Držao je cijev puške iznad njezine glave i potom rekao: "Potrudit ću se da me zapamtiš, da me nikad ne zaboraviš", nakon čega je zajedno s ostalim pripadnici­ma odreda "Petrova gora" nastavio udarati njezina oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu. Nakon što su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem istjerali su ih iz dvorišta kuće, sproveli niz Ulicu Svetozara Markovića u smjeru Gelesove dole, gdje su sve odvedene muškarce, izuzev R.B., istog dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili vatrenim oružjem. R.B. uspio je preživjeti strijeljan­je i vratiti se u kuću, ali su i njega u idućim danima nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili, u blizini pruge u Proletersk­oj ulici. S.lacić ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia