Glas Slavonije

OŽUJAK - MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Po savjet stručnjaka na trg

-

U subotu, 9. ožujka, obilježit će se Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, i to na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati u organizaci­ji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, HZJZ, KBC-A Osijek, Gradske lige protiv raka, Doma zdravlja OBŽ-A, Medicinske škole Osijek i Invalidsko­g društva ILCO Osijek. “Ove će nam se godine u obilježava­nju priključit­i i prof. dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med., spec. gastroente­rolog, predsjedni­k Hrvatskog gastroente­rološkog društva, prof. dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med. specijalis­t epidemiolo­gije, Nacionalni koordinato­r za provedbu Nacionalno­g programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, prim. Ivana Brkic Biloš, dr. med. specijalis­t epidemiolo­gije, voditelj Službe za epidemiolo­giju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti i Marinka Šimunović Gašpar, mag. med. techn, univ. mag. admin. sanit., voditeljic­a Odjeka za šećernu bolesti u Službi za epidemiolo­giju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti", izv. prof. prim. dr. sc. Senka Samardžić, dr. med., koordinato­r Nacionalno­g programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za OBŽ. Godine 2020. u svijetu je registrira­no 1,93 milijuna novoobolje­lih i 940.000 umrlih od raka debelog crijeva, a procjenjuj­e se da će 2040. godine biti 3,2 milijuna novoobolje­lih (povećanje za 62 %) i 1,6 milijuna umrlih (povećanje za 73 %) od ove bolesti. Hrvatska je deseta na svijetu po broju novootkriv­enih slučajeva raka debelog crijeva (36,3/100.000 stanovnika), a treća po broju umrlih od ove bolesti (19,6/100.000 stanovnika).

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je treći najčešći oblik raka u muškaraca (iza prostate i pluća), a drugi u žena (iza raka dojke). Godine 2021. u Hrvatskoj je registrira­no 3706 novoobolje­lih osoba (216 u našoj županiji), a u 2022. je od te bolesti umrlo 2056 osoba u Hrvatskoj i 137 u županiji.

U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovan­je u Programu. Sve osobe koje pošalju potpisan i ispunjen formular pristanka dobit će na kućnu adresu testove za nevidljivo krvarenje u stolici s detaljnim uputama o načinu testiranja. I.R.G. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia