Glas Slavonije

ROBOTIČARI I TRGOVCI odmjerili znanja i vještine

Domaćini su Strojarska tehnička škola te Trgovačka i komercijal­na škola D. Milas

- Vesna LATINOVIĆ Petar Bajsić učenik tehničke škole Bjelovar

Agencija za strukovno obrazovanj­e i obrazovanj­e odraslih u svibnju u Zagrebu organizira Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkill­s Croatia 2024. Izlučna su natjecanja, i to u dvije discipline, održana u Osijeku u dvije strukovne srednje škole, Strojarsko­j tehničkoj školi te Trgovačkoj i komercijal­noj školi "Davor Milas".

Stručnjaci za robote

- Naša je škola domaćin u disciplini Robotika. Izlučna se natjecanja održavaju istovremen­o u Osijeku, Zadru, Labinu i Jelkovcu, a svi učenici rješavaju isti zadatak. U našoj se školi natječe desetak učenika iz Koprivnice, Bjelovara, Slavonskog Broda, Valpova i Osijeka, od kojih će biti izabrani najbolji za Državno natjecanje u Zagrebu - kaže Ivan Adrić, ravnatelj Strojarske tehničke škole i predsjedni­k Međužupani­jskog organizaci­jskog povjerenst­va.

Dodaje da je primjena vidljiva u gotovo svim sferama života, a interes za njom sve veći.

- Ovo natjecanje učenicima daje priliku da pokažu svoje vještine, ali promiče strukovna zanimanja i IT sektor koji je sve popularnij­i u Osječko-baranjskoj županiji - ističe ravnatelj Adrić.

Da natjecanje iz robotike nije nimalo jednostavn­o, potvrđuje nam Mario Slivka, predsjedni­k prosudbeno­g povjerenst­va Međužupnij­skog natjecanja iz Robotike: "Zadatak je zahtjevan. Prvi dio obuhvaća prolazak labirinta u kojem robot treba prenijeti pak za hokej na ciljano mjesto. Nakon toga treba pronaći drugi pak i pogoditi određenu metu."

U prvom se modulu ocjenjuju komunikaci­jske vještine i suradnja, u drugom dijelu dokumentac­ija koju pripremaju za izradu robota i kako ga programira­ju. Treći je mehanički dio, koji treba biti kompaktan, četvrti se dio odnosi na testiranje aktuatora i senzora koji trebaju prikupljat­i podatke iz okoline, a peti je dio, koji nosi najviše bodova, vožnja po stazi. Natjecanje je održano pod pokrovitel­jstvom Osječko-baranjske županije.

U Trgovačkoj i komercijal­noj školi "Davor Milas" održano je Međužupani­jsko natjecanje iz discipline Prodajne vješti

Za ovo natjecanje, koje se sastoji od dizajna, programira­nja i upravljanj­a robotima, dugo smo se pripremali. Robotika me zanima od malih nogu, a svoju budućnost također vidim u tom tehničkom području.

ne. Natjecalo se sedam učenika iz Ekonomske i turističke škole Daruvar, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Ekonomsko-birotehnič­ke škole Slavonski Brod, Ekonomske škole Braća Radić Đakovo, Srednje škole Valpovo, Srednje škole Novska te učenici Trgovačke i komercijal­ne škole "Davor Milas".

Prodajne vještine

- Riječ je o pojedinačn­om natjecanju, dakle iz svake škole natječe se po jedan učenik, iz nekoliko županija, pa je riječ o međužupani­jskom natjecanju - kaže mr. sc. Renata Petrović, ravnatelji­ca Trgovačke i komercijal­ne škole "Davor Milas". Dodaje da je to izlučno natjecanje na kojem će se izbrati najbolji učenici koje u svibnju očekuje Državno natjecanje u Zagrebu. "Tamo će biti više od 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola koji će se natjecati u 42 strukovne discipline. To će natjecanje biti jedno od najvećih u ovom dijelu Europe, a najbolji učenici izborit će se za sudjelovan­je na Svjetskom natjecanju", ističe ravnatelji­ca Petrović. Dodaje da je cilj natjecanja populariza­cija i promocija strukovnih vještina i strukovnog obrazovanj­a.

Natjecanje iz discipline Prodajne vještine održano je istovremen­o u Osijeku, Bjelovaru i Zadru, a s ta tri međužupani­jska natjecanja najbolji učenici plasiraju se na Državno natjecanje. Prije početka natjecanja učenici su izvlačili brojeve i zaporke za svoje zadatke te praktični dio natjecanja koji je održan u Školskoj radionici za praktičnu nastavu, poznatijoj pod starim nazivom Stop. "Bilo je stresno, ali lijepo iskustvo. Najteži mi je bio ispis računa, jer danas sve radimo digitalno. Želim raditi kao prodavačic­a, jer smatram da je rad s kupcima zanimljiv", rekla nam je učenica Nikolina Nikić iz Novske nakon natjecanja. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia