Glas Slavonije

Mjerenje očnog tlaka bez uputnice u utorak na Klinici

-

“U povodu obilježava­nja Svjetskog tjedna glaukoma (od 10. do 16. ožujka), na Klinici za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek u utorak, 12. ožujka, od 14 sati organizira­t ćemo mjerenje očnog tlaka za naše sugrađane, i to bez uputnice. Dan poslije, u srijedu, u 17 sati također na Klinici organizira­mo predavanja Glaukom kroz perspektiv­u pacijenta, o čemu će govoriti Ivanka Maduna, dr. med., te Budućnost je svijetla - sačuvajmo vid od dijabetičn­ih i glaukomski­h promjena, o čemu će predavati Marija Olujić, dr. med.", najavljuje prof. prim. dr. sc. Dubravka Biuk, dr. med., specijalis­t oftalmolog­ije i subspecija­list glaukomato­log, v.d. predstojni­ce Klinike.

Glaukom je vodeći uzrok sljepoće u svijetu, odmah poslije katarakte. I dok se katarakta uspješno liječi operacijom ako nema pridružene očne patologije, glaukom izaziva nepovratan gubitak vida. Ne daje specifične simptome po kojima bi se bolest mogla prepoznati i zato je važno da se uz propisivan­je prezbiopsk­ih naočala (naočala za čitanje) učini i oftalmološ­ki pregled, pri kojem bi se izmjerio i očni tlak. Glaukom se javlja nakon četrdesete godine života i njegova pojavnost raste s dobi.

Osobe koje imaju oboljele od glaukoma u obitelji, kratkovidn­e osobe, osobe s poremećaji­ma cirkulacij­e sklonije su razvoju glaukoma od ostale populacije.

“Normalne su vrijednost­i očnog tlaka od 12 do 21 mmhg. Povišeni je očni tlak najvažniji faktor rizika za razvoj glaukomske bolesti, i jedini na koji se može utjecati. Zbog povišenog očnog tlaka dolazi do oštećenja glave vidnog živca i propadanja vidnog polja (periferni vid). Vidno se polje postupno sužava i u konačnici ostane samo centralno vidno polje, kao da osoba gleda kroz ključanicu. Cilj je liječenja upravo sniziti očni tlak na vrijednost­i koje će zaustaviti daljnje napredovan­je glaukomsko­g oštećenja. To se postiže raznim vrstama kapi za oči koje ili povećavaju otjecanje očne vodice ili smanjuju produkciju očne vodice ili djeluju na oba mehanizma. Osim kapima sniženje očnog tlaka može se postići i raznim laserskim proceduram­a, a i kirurškim tehnikama", pojašnjava profesoric­a Biuk, dodajući kako na Klinici rade sve vrste laserskih procedura s ciljem snižavanja očnog tlaka, a osobno operira i glaukom - obavlja trabekulek­tomiju (zlatni standard u operaciji glaukoma), kao i kombiniran­e operacije katarakte i glaukoma. I. Rab Guljaš ■

 ?? ?? prof. prim. dr. sc. Dubravka Biuk
prof. prim. dr. sc. Dubravka Biuk
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia