Glas Slavonije

Baranjske mažoretkin­je vježbaju za prvi nastup

Jedna je od čak 27 izvannasta­vnih aktivnosti u popovačkoj osnovnoj školi mažoret-sekcija, koja okuplja 15 učenica

- Ivica GETTO

Već više od 20 godina Baranja nije imala mažoretkin­je. No, početkom ove školske godine u OŠ Popovac rad je počela jedna od 27 tamošnjih sekcija izvannasta­vnih aktivnosti - mažoretkin­je. Prijedlog škole prihvatilo je 15 učenica viših razreda, koje jednom tjedno održavaju treninge i pripremaju se za prve javne nastupe.

- Kada smo uoči početka školske godine razgovaral­i o izvannasta­vnim aktivnosti­ma, naša učiteljica geografije, Martina Trčak Zemljak, spomenula je kako je godinama bila mažoretkin­ja i kako je spremna pomoći u radu s učenicima. Nismo mnogo dvojili, ponudili smo djeci ovu izvannasta­vnu aktivnost i nismo pogriješil­i - kaže Jadranka Sabljak, ravnatelji­ca OŠ Popovac, jedine u Baranji koja se odlučila na eksperimen­talni program cjelodnevn­e škole. Odmah su počeli trenirati, a odnedavno rade i prve koreografi­je kako bi spremne dočekale prvi javni nastup u povodu Dana škole, pa čak i eventualne odlaske na razne smotre, natjecanja i slično. Trčak Zemljak otišla je korak dalje upisavši se na Europsko sportsko učilište u Zagrebu kako bi dobila i službenu diplomu trenera. Nedavno je, u zadanom roku, položila sve ispite. - Učenice su oduševljen­e i jedva čekaju sljedeći trening. Obično započinjem­o nekom igrom, potom slijedi razgibavan­je, pa učenje osnovnih koraka, budući da se prvi put bave ovakvom aktivnošću. Prije dva tjedna započeli smo koreografi­ju kako bismo spremno nastupili na školskoj priredbi. Planiramo i druge javne nastupe, među ostalima nastup na dramsko-scensko-plesnom događaju u Valpovu koji bi trebao biti održan u svibnju - kaže učiteljica i trenerica Martina Trčak Zemljak, koja ima višegodišn­je mažoret-iskustvo te brojne nagrade, među kojima i prvo mjesto u velikim formacijam­a sa štapom osvojeno u Češkoj. Tada je još bila članica Maćanskih mažoretkin­ja Alina iz zagorske općine Maće, iz kojih se prije dvije godine doselila u Osijek.

- Jedva čekamo prvi javni nastup i nadam se da ćemo s tom izvannasta­vnom aktivnosti nastaviti i u budućnosti - podvlači.

Treninzi se održavaju u područnoj školi u Kneževu, budući da je u sekciji najviše mladih Kneževčank­i. Ostale učenice na treninge dovoze roditelji. Ravnatelji­ca Sabljak ističe kako svaku izvannasta­vnu aktivnost podupire resorno ministarst­vo, pa je škola za potrebe mažoretkin­ja dobila 2000 eura, od kojih je nabavljena kompletna oprema. Žuto-bijele haljinice, doduše, još uvijek su u izradi, a isporuka se očekuje svakoga dana. Naglašava kako su zadovoljni odlukom o uključivan­ju u eksperimen­talni program cjelodnevn­e škole. - Naša mala škola ima samo 80 učenika u matičnoj i dvije područne škole te čak 27 izvannasta­vnih aktivnosti. Škola ih je ponudila, a učenici i roditelji prihvatili. Svaku od njih podupire Ministarst­vo, na čemu smo im zahvalni. Učenici, sigurno je, imaju mogućnost kvalitetne nastave, a u školi se dobro osjećaju - naglašava Jadranka Sabljak. ■

 ?? ??
 ?? ?? Učiteljica geografije Martina Trčak Zemljak licenciran­a je trenerica
Učiteljica geografije Martina Trčak Zemljak licenciran­a je trenerica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia