Glas Slavonije

Pet osnovnih škola iz OBŽ-A dobilo je vozila

-

Ravnatelji­ma pet osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije (OBŽ), koje su među 64 osnovne škole diljem Hrvatske uključene u eksperimen­talni program Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a "Osnovna škola kao cjelodnevn­a škola: Uravnoteže­n, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanj­a", u petak su u Osijeku uručeni ključevi novih vozila koja će im biti od velike pomoći pri izvođenju nastave. Ključeve im je uručio župan osječko-baranjski Mato Lukić, koji je u izjavi za medije istaknuo kako je riječ o odličnom projektu za koji se s podružja OBŽ-A prijavio najveći broj škola, njih 13, od kojih je 10 osnivač OBŽ. - Cilj nam je da djeca na školu ne gledaju isključivo kao na obrazovnu ustanovu, nego kao i na mjesto na kojem će izvoditi i sve druge aktivnosti koje su potrebne za socijaliza­ciju mladih ljudi - reko je Lukić.

Odabranim školama s područja OBŽ-A u okviru projekta dodijeljen­o je ukupno 2.600.000 eura, a sredstva su se dodjeljiva­la u tri kategorije: radovi, oprema i vozila. Za vozila čija je ukupna vrijednost 167.000 eura odlučile su se OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo, OŠ Budrovci, OŠ Popovac, OŠ Drenje i OŠ Ernestinov­o, dok su ostale škole sredstva usmjerile na građevisnk­e radove kojima su adaptirale svoje prostore te na opremu.

Darko Čota, ravnatelj Osnovne škole Drenje, koja ima sedam područnih škola, izjavio je kako će vozilo koje je njegova škola dobila koristiti za bolju komunikaci­ju matične i područnih škola, prijevoz učitelja i učenika na razne aktivnosti poput terenske nastave, natjecanja i sl. Osvrnuo se i na eksperimen­talni program cjelodnevn­e škole.

- Ona kod nas funkcionir­a uz manje probleme. Nisu svi nastavnici, kao ni svi roditelji, zadovoljni, što je na neki način i normalno. Problema ima, no nisu takve prirode da bi bili nerješivi. Vidjet ćemo što možemo poboljšati; najviše problema bilo je kod potpomognu­tog učenja, diferencir­ane nastave, a u područnim školama i kod odvijanja nastave tjelesne i zdravstven­e kulture budući da jedan učitelj ne može tako lako putovati iz jednog mjesta u drugo, i tako tri puta tjedno - rekao je ravnatelj OŠ Drenje.

I Osnovna škola Popovac uz matičnu ima i područne škole, njih dvije, pa će novo vozilo nesumnjivo olakšati prijevoz učenika, kao i organizaci­ju izvannasta­vnih aktivnosti. - Vozilo će nam puno značiti, u prvom redu zbog činjenice da je Baranja loše prometno povezana, zbog čega smo dosad skupo plaćali prijevoz. Imamo manji broj učenika, a vozilo će nam koristiti za terensku nastavu s učenicima. Mi smo mala škola, pa ćemo novim vozilom moći prevesti cijeli jedan razredni odjel - rekla je ravnatelji­ca te škole Jadranka Sabljak. Ivan Alilović ■

Nova vozila dobile su OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo, OŠ Budrovci, OŠ Popovac, OŠ Drenje i OŠ Ernestinov­o

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia